Asasinatul jurnalistului slovac. Președintele cere remaniere sau alegeri anticipate

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 04 Martie 2018 19:34
Categorie: Internaţional

Preşedintele slovac Andrej Kiska a cerut, duminică, o remaniere profundă a guvernului sau alegeri anticipate, ca urmare a asasinării jurnalistului Jan Kuciak.

Jurnalistul ancheta presupuse fenomene de corupţie la cel mai înalt nivel, cu legături în mafia italiană, informează AFP şi Reuters.

"Văd acum două soluţii: o remaniere în profunzime a guvernului (...) sau alegeri anticipate, care ar fi soluţia cea mai naturală în numeroase ţări democratice", a declarat Kiska într-o declaraţie televizată referitoare la acest asasinat.

Asasinarea lui Jan Kuciak (27 de ani) şi a logodnicei sale, ambii ucişi cu focuri de armă în locuinţa lor, a provocat un şoc în Slovacia şi a relansat dezbaterea asupra corupţiei şi libertăţii presei, atât în Slovacia cât şi în întreaga Europă.

Jan Kuciak este primul ziarist care a fost asasinat până în prezent în Slovacia. Anchetele sale jurnalistice se axau pe legăturile obscure dintre oameni de afaceri şi politicieni, printre investigaţiile sale mai recente fiind şi afacerile derulate în Slovacia de italieni care ar avea legături cu mafia, toţi cei reţinuţi în urma asasinatului fiind de altfel cetăţeni italieni. Investigaţiile lui Kuciak ar dezvălui o complexă reţea a mafiei din Calabria (Italia), 'Ndrangheta, cu legături care ar ajunge până la biroul premierului Robert Fico

Preşedintele slovac a deplâns "aroganţa puterii" actuale şi absenţa de măsuri pentru ieşirea din această "criză de încredere" în care s-a cufundat statul slovac şi instituţiile sale.

"Am aşteptat o săptămână pentru a vedea ce măsuri şi decizii politice va lua guvernul pentru a încerca să aplaneze tensiunile şi să restabilească încrederea", a explicat Kiska. "Nicio soluţie nu a fost evocată. Unii au demisionat, însă nu văd niciun plan pentru a scoate ţara din criza de încredere", şi-a exprimat el regretul.

Mii de persoane, dintre care 25.000 la Bratislava, au participat vineri seara la manifestaţii anticorupţie, organizate în Slovacia şi în străinătate.

Şeful guvernului slovac, Robert Fico, a acuzat opoziţia că a instrumentalizat acest asasinat ca "armă politică, pentru a scoate oamenii în stradă".

Doi colaboratori apropiaţi ai premierului şi-au părăsit posturile după publicarea postumă a articolului lui Kuciak: consiliera sa Maria Troskova şi secretarul Consiliului de Securitate Naţională, Viliam Jasan, ambii negând implicarea lor în afacere. Ministrul culturii a demisionat, la rândul său, pentru a protesta împotriva asasinatului.

Suspecţii italieni reţinuţi după asasinarea jurnalistului slovac Jan Kuciak au fost eliberaţi
Suspecţii italieni reţinuţi după asasinarea jurnalistului slovac Jan Kuciak au fost eliberaţi
VIDEO PROTVPLUS.RO
miss venezuela, isabella rodriguez
Tânără din ghetou, aleasă Miss Venezuela. Concurentele ar fi puse să se prostitueze
Familia regală britanică a prezentat felicitările de Crăciun. Cu cine apare Charles
Al patrulea mort în atacul din Strasbourg, un jurnalist italian
Gestul controversat făcut de Juncker față de un alt oficial european. VIDEO
Cât îi va costa pe englezi să vină în România după BREXIT
Povestea teroristului din Strasbourg. Tânărul s-a radicalizat la închisoare
soldati kosovo
Statul care își face armată, pentru a ”asigura integritatea teritorială a țării”
Un român a provocat haos pe aeroportul din Amsterdam. La un pas să fie împușcat
Mii de unguri au protestat în Budapesta: ”Ajunge cu minciunile lui Orban!”
Donald Trump a primit o dublă lovitură din partea Senatului SUA
Un medic pediatru din Polonia face operații la 91 de ani: ”Este pasiunea mea”
Primul test de zbor spaţial, cu echipaj la bord, făcut de o navetă Virgin Galactic