Trump vrea ca NATO să se extindă în Orientul Mijlociu şi e nemulţumit de aliaţii europeni


Ultimul update: Vineri 10 Ianuarie 2020 07:40
Data publicarii: Vineri 10 Ianuarie 2020 07:30
Categorie: Stiri externe
harta nato

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat joi că sprijină extinderea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

În acest fel vrea să includă şi ţări din Orientul Mijlociu, în timp ce SUA încearcă să-şi reducă prezenţa militară în lume, informează Reuters.

"Cred că NATO ar trebui să se extindă şi să includem Orientul Mijlociu, absolut", le-a declarat Trump jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă.

Trump propusese miercuri o implicare mai mare a NATO în Orientul Mijlociu, când abordase loviturile iraniene împotriva trupelor americane în Irak, ca urmare a uciderii de către o dronă a SUA a unui înalt comandant militar iranian. Generalul Qassem Soleimani jucase un rol major în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în regiune, fiind totodată arhitectul strategiei de creştere a influenţei Iranului în Orientul Mijlociu.

Donald Trump a declarat că Statul Islamic este o problemă internaţională şi că celelalte ţări trebuie să ajute la rezolvarea ei, transmite Agerpres.

Preşedintele american a criticat NATO, cerând ca Europa să plătească mai mult pentru apărarea ei colectivă şi să facă concesii intereselor comerciale ale SUA.

El a glumit spunând că Alianţa Nord-Atlantică s-ar putea numi atunci NATO-OM, adică NATO plus Orientul Mijlociu, adăugând că i-a semnalat această idee secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, într-o convorbire telefonică miercuri.

Casa Albă a afirmat că Trump a "subliniat valoarea NATO şi creşterea rolului său în prevenirea conflictelor şi păstrarea păcii în Orientul Mijlociu" în convorbirea respectivă.

Ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a spus joi că lupta împotriva Statului Islamic este importantă deopotrivă pentru SUA şi aliaţii săi din NATO.

"Cred că preşedintele caută mai mulţi aliaţi care să lucreze cu noi în Irak", a spus ea pentru CNBC.

"Şi asta este ceva ce Consiliul nostru NATO va trebui să discute şi să decidă ce vom face în plus", a adăugat diplomata americană.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33