Annette Schavan, ministrul german al Educatiei, acuzata de plagiat, si-a pierdut titlul de doctor

Ultima actualizare: 09-02-2013 07:07
Annette Schavan

Ministrul german al Educatiei, Annette Schavan, o apropiata a cancelarului german Angela Merkel, a ramas marti fara titlul de doctor din cauza unui plagiat in teza sa de doctorat, in urma cu 33 de ani, relateaza AFP.

Decanul facultatii de filosofie a Universitatii din Düsseldorf (vest), Bruno Bleckmann, a anuntat decizia Consiliului Facultatii reunit la inceputul dupa-amiezii.

Ministrul conservator, in varsta de 57 de ani, este acuzata de plagiat in teza sa de doctorat sustinuta in 1980. Schavan a dezmintit, in repetate randuri, aceste acuzatii si are la dispozitie o luna pentru a face recurs in fata unui tribunal administrativ.

Ministrul a solicitat o prima comisie privind oportunitatea deschiderii acestei proceduri. Aceasta s-a pronuntat favorabil in mai.

Decizia este o lovitura dura pentru Shavan, o prietena personala a lui Merkel, si afecteaza reputatia acesteia, cu atat mai mult cu cat ea detine portofoliul Educatiei si Cercetarii din 2005.

Potrivit saptamanalului Der Spiegel, Angela Merkel o sustine pe colaboratoarea sa si demiterea ei pare exclusa.

Titlul de "Doktor" are o mare importanta sociala in Germania si orice uzurpare este pasibila cu amenda.

In 2011, doua scandaluri similare au izbucnit in Germania, iar unul dintre ele a condus la demisia, in martie, a ministrului Apararii Karl-Theodor zu Guttenberg.

Acelasi lucru s-a intamplat trei luni mai tarziu cu deputata europeana liberala (FDP) Silvana Koch-Mehrin, care a renuntat la functia de vicepresedinte al Parlamentului European si la cea de presedinte al grupului FDP in PE cu putin inainte de a-i fi retras titlul de doctor.

De fiecare data acuzatiile au fost lansate pe Internet.

In perioada respectiva, Schavan, fost vicepresedinte al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a Angelei Merkel, l-a criticat virulent pe ministrul Apararii, afirmand chiar ca ii este rusine pentru el.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO