Angela Merkel, "sefa Europei", a dominat Summitul UE-America Latina de la Santiago

Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel, pe care presa chiliana a numit-o "sefa Europei" si a carei masina blindata adusa special din Germania a provocat senzatie, a dominat Summit-ul UE-America Latina care s-a incheiat duminica, la Santiago, relateaza AFP.

Gazda reuniunii, presedintele conservator chilian Sebastian Pinera i-a adus un omagiu conducatoarei germane, care a efectuat totodata prima vizita a unui cancelar german in aceasta tara, in ultimii 22 de ani.

"In aceasta perioada dificila, am vazut cum cancelarul Merkel a stiut sa isi conduca tara si sa contribuie la leadership in Europa si in lume prin calitatile sale, si anume viziune asupra viitorului, forta si perseverenta", a declarat el, dupa intalnirea cu aceasta.

"Ea nu putea sa fie absenta" de la acest summit, afirma Hector Casanueva, directorul Centrului Latino-American pentru Relatii cu Europa (CELARE).

"In domeniul politic, leadershipul este fundamental", a declarat el pentru AFP, iar "cancelarul Merkel are aceste calitati de leadership, nu doar pentru Europa, ci si pentru restul lumii, dincolo de faptul ca suntem de acord sau nu cu ea sau cu politicile sale", subliniaza analistul.

Citește și
Angela Merkel
Angela Merkel: "Anul 2013 nu va fi un an usor din punct de vedere economic, ci mai dificil"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Abia sosita in capitala chiliana, Merkel, care a participat anterior la Forumul Economic de la Davos, la aproximativ 10.000 de kilometri distanta de America australa, a declarat ca "vrea sa aduca la un alt nivel relatiile dintre CELAC si UE, in vederea unei asocieri strategice de la egal la egal".

Acesta a fost primul summit sub egida CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane si Caraibilor), o entitate regionala fondata in cursul Summit-ului de la Caracas, in decembrie 2011, la initiativa presedintelui venezuelean Hugo Chavez, si a saptea reuniune intre Europa si America Latina, dupa cea de la Madrid, in 2010. Prezenta Angelei Merkel i-a impins in plan secund pe reprezentantii zonei euro prezenti, pe care i-a indemnat din nou sa angajeze reforme structurale in vederea asanarii economiei Uniunii.

"O politica de expansiune economica inseamna ca toate tarile trebuie sa ofere produse interesante de vandut in intreaga lume, iar America Latina, care intretine relatii stranse cu Spania si Portugalia, este o piata pentru industria competitiva a acestor tari din sudul Europei", a subliniat ea.

La Santiago, ea si-a multiplicat reuniunile bilaterale cu lideri importanti din regiune, inclusiv cu Dilma Rousseff, presedinta Braziliei, a sasea putere economica mondiala, cu presedintele mexican Peña Nieto si presedinta argentiniana Cristine Kirchner.

In cadru bilateral, Merkel a semnat un acord de coopeare cu Chile in domeniul exploatarii miniere cu Chile. Aceasta tara este primul producator mondial de cupru, detinand o cota de 11% din piata mondiala.

Cancelarul, care a fost insotit la Santiago de un grup de oameni de afaceri germani, a anuntat ca vrea sa "creasca" prezenta germana in Chile si a subliniat in cadrul unui "Summit pentru Afaceri UE-CELAC" ca a participat la patru summit-uri intre cele doua blocuri regionale.

In opinia lui Ricardo Israel, un politolog de la Universitatea Chile, "este remarcabil faptul ca Angela Merkel a venit, deoarece nu-i place acest tip de reuniuni". "Sunt rari liderii germani care vin in America Latina", a declarat el pentru AFP, relevand totodata ca exista "o legatura istorica intre cele doua tari, din cauza coloniilor germane din sudul tarii", datand din 1850.

Cancelarul german Angela Merkel, care va candida pentru al treilea mandat in toamna lui 2013, atinge recorduri de popularitate in tara sa. Ea a fost desemnata, in 2012, "cea mai puternica femeie din lume" de catre revista Forbes.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Germania tremura de nervi. Rusia poate scoate curand o tara din zona euro. Cine e a<b>proape de default</b>
Germania tremura de nervi. Rusia poate scoate curand o tara din zona euro. Cine e aproape de default

Cancelarul german Angela Merkel se confrunta cu o noua problema.

Angela Merkel:
Angela Merkel: "Anul 2013 nu va fi un an usor din punct de vedere economic, ci mai dificil"

Cancelarul german Angela Merkel ii avertizeaza pe germani ca mediul economic va fi "mai dificil" in 2013 decat in 2012 si ii indeamna la "rabdare" si "curaj", in alocutiunea de Anul Nou.

Cei mai bogati fotbalisti ai planetei
Cei mai bogati fotbalisti ai planetei

Afla de la incont.ro care sunt cei mai bogati fotbalisti din lume.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.