Reactia lui Merkel dupa ce declaratiile lui Trump au ingrijorat Europa: "Noi avem destinul nostru in propriile maini"

Angela Merkel - Agerpres

Angela Merkel i-a raspuns luni lui Donald Trump sustinand ca tarile europene isi controleaza propriul destin, dupa ce acesta a insinuat intr-un interviu pentru Bild ca mai multe tari din UE vor urma exemplul Marii Britanii, transmite Reuters.

“Cred ca noi, europenii, avem destinul nostru in propriile maini. Voi continua sa ma angajez pentru ca cele 27 de state membre sa lucreze impreuna pentru viitor, in fata provocarilor secolului XXI-lea”, a declarat Merkel, intrebata in timpul unei conferinte de presa cu privire la sprijinul formulat de Trump pentru iesirea Marii Britanii din UE si predictia lui ca si alte tari vor face la fel, relateaza Agerp

Intr-un interviu oferit publicatiei germane Bild si celei britanice The Times, presedintele ales al SUA, care isi va prelua functia vineri, a estimat ca NATO este un for “depasit” si a denuntat ca fiind “catastrofica” politica cancelarului german de primire a migrantilor.

Cancelarul Merkel, a carui tara a primit peste un milion de solicitanti de azil din 2015 pana acum, nu a dorit sa raspunda in detalii acestor critici, considerand ca opiniile exprimate de Donald Trump sunt deja cunoscute. “Opiniile mele cu privire la problemele transatlantice sunt cunoscute. Presedintele ales (al SUA) si le-a expus de mai multe ori pe ale lui. Iar atunci cand va fi in functie - ceea ce nu este cazul deocamdata - vom lucra desigur cu noul guvern american si vom vedea la ce acorduri vom ajunge”, a declarat Angela Merkel.

Citeste si: NATO, ingrijorata de declaratiile lui Donald Trump. "Au provocat uimire si agitatie nu numai la Bruxelles"

Citește și
Donald Trump
Donald Trump, declaratii necenzurate despre NATO, Germania si UE. In cine are incredere mai mare: Putin sau Merkel
Orientul Mijlociu fierbe. Uciderea liderului Hezbollah lasă Occidentul neputincios în timp ce Israelul urmărește victoria

Nu in ultimul rand, Merkel a respins inca o data orice legatura intre amenintarea terorista in Europa si refugiatii care fug de razboiul din Siria, dintre care sute de mii au ajuns in Germania.“Vreau sa separ problema terorismului de problema refugiatilor in ceea ce priveste razboiul din Siria”, a declarat Merkel, subliniind ca “majoritatea sirienilor” au fugit de “razboiul civil, de luptele impotriva regimului lui Bashar al-Assad si de represaliile lui Assad”.

Inainte de Merkel, vicecancelarul german Sigmar Gabriel a replicat afirmatiilor lui Donald Trump cu privire la UE si Germania, indemnandu-i pe europeni sa dea dovada de “siguranta” in fata succesorului lui Barack Obama.

Presedintele francez, Francois Hollande, ii transmite lui Trump ca UE nu are nevoie de sfaturi

Presedintele Frantei, Francois Hollande, i-a transmis luni lui Donald Trump o replica ferma la criticile acestuia la adresa Uniunii Europene, relateaza AFP.  Hollande a declarat cu ocazia decorarii ambasadoarei americane la Paris, Jane Hartley: "Va spun aici ca Europa va fi intotdeauna gata sa continue cooperarea transatlantica, dar se va decide in functie de propriile interese si valori. Nu are nevoie de sfaturi din exterior care sa-i spuna ce sa faca".

Comisia Europeana: Am citit cu interes interviul lui Trump

Comisia Europeana a transmis luni o reactie extrem de scurta cu privire la afirmatiile facute de presedintele ales al SUA, Donald Trump, despre Uniunea Europeana. Intrebat in cadrul briefingului de presa cotidian daca executivul Uniunii Europene are un plan sau o strategie dupa ce Trump a spus ca si alte state vor parasi UE, dupa Marea Britanie, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, s-a rezumat la a declara ca interviul a fost citit "cu interes".

"Stiu ca jurnalistilor din centrul de presa nu le place cand spunem ca nu facem comentarii legate de comentariile altcuiva. Asa ca voi raspunde la aceasta intrebare prin urmatoarea declaratie: Am citit cu interes interviul", a spus Schinas. Intrebat apoi daca realmente Comisia Europeana nu are nimic altceva de adaugat in legatura cu declaratiile celui care urmeaza sa devina cel mai influent lider din lume, purtatorul de cuvant a raspuns cu un sec: "Da".

NATO, ingrijorata de declaratiile lui Trump

NATO este ingrijorata de declaratiile presedintelui ales american Donald Trump, care a calificat Alianta Nord-Atlantica drept invechita, a declarat luni ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier. "Declaratiile presedintelui ales Trump, care considera NATO invechita, au fost primite cu ingrijorare", a afirmat Steinmeier dupa o intalnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si inainte de a se reuni cu omologii sai din UE pentru un consiliu la Bruxelles."Vom vedea care vor fi implicatiile pentru politica americana", a adaugat ministrul.

Senatul si Camera Reprezentantilor din SUA nu vor permite abandonarea rolului jucat de Statele Unite in cadrul NATO, a declarat coordonatorul german pentru relatiile transatlantice, Juergen Hardt, citat luni de agentia Reuters. Oficialul german a subliniat pentru Reuters ca o serie de legislatori-cheie din SUA, inclusiv presedintele Comisiei pentru servicii armate a Senatului, John McCain, i-au spus cu cateva saptamani in urma ca se asteapta ca Washingtonul sa ramana un partener de incredere in blocul celor 28 de state. El a adaugat ca, in opinia sa, presedintele ales Donald Trump nu va renunta la desfasurarea unei brigazi americane in Polonia.
 

Articol recomandat de sport.ro
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Citește și...
NATO, ingrijorata de declaratiile lui Donald Trump.
NATO, ingrijorata de declaratiile lui Donald Trump. "Au provocat uimire si agitatie nu numai la Bruxelles"

NATO este ingrijorata de declaratiile presedintelui ales american Donald Trump, care a calificat Alianta Nord-Atlantica drept invechita, a declarat luni ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier, informeaza AFP.

Donald Trump, declaratii necenzurate despre NATO, Germania si UE. In cine are incredere mai mare: Putin sau Merkel
Donald Trump, declaratii necenzurate despre NATO, Germania si UE. In cine are incredere mai mare: Putin sau Merkel

Cu 4 zile inainte sa devina oficial presedintele Statelor Unite, Donald Trump a stat de vorba pe larg cu jurnalistii germani si englezi.

Recomandări
Autoritățile susțin că sunt pregătite pentru marea viitură de pe Dunăre. Ce le-au cerut primarilor
Autoritățile susțin că sunt pregătite pentru marea viitură de pe Dunăre. Ce le-au cerut primarilor

Se fac pregătiri intense pentru viitura de pe Dunăre care se va suprapune de duminică, 29 septembrie, și cu ploi torențiale aduse în țara noastră de un ciclon mediteranean.

Investiție de 25 de milioane de euro. O companie străină inaugurează o nouă fabrică în care va produce cărămidă, în Buzău
Investiție de 25 de milioane de euro. O companie străină inaugurează o nouă fabrică în care va produce cărămidă, în Buzău

După scumpirile serioase din ultimii ani, prețurile materialelor de construcții încep să se potolească.

Israelul, după ce l-a ucis pe liderul Hezbollah, care se ascundea de câțiva ani: ”Pentru oricine ne amenință, o să vă găsim!”
Israelul, după ce l-a ucis pe liderul Hezbollah, care se ascundea de câțiva ani: ”Pentru oricine ne amenință, o să vă găsim!”

Hezbollah a confirmat moartea liderului său, șeicul Hassan Nasrallah, după ce aviația israeliană a bombardat buncărul unde a fost localizat, într-o suburbie a Beirutului.