Angela Merkel critică Rusia pentru expulzarea diplomaților europeni: ”Este nejustificată”

06-02-2021 11:43


Angela Merkel, Vladimir Putin

Expulzarea de către Moscova a unor diplomaţi europeni, în cazul opozantului rus Navalnîi, este ''nejustificată'', a arătat vineri Guvernul Germaniei.

De altfel, Executivul german l-a convocat pe ambasadorul rus la Berlin pentru a da explicaţii în acest caz, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Cancelarul Angela Merkel a spus că este ''o expulzare nejustificată'' care arată, potrivit ei, ''o faţetă suplimentară a ceea ce se întâmplă în prezent în Rusia şi care are puţin de-a face cu statul de drept''.

Această declaraţie a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă comună cu Emmanuel Macron. Însuşi preşedintele francez s-a declarat ''total în linie şi solidar (cu Germania) cu privire la ceea ce se întâmplă în Rusia'' şi a condamnat ''cu cea mai mare fermitate'' expulzarea diplomaţilor în cauză.

Rusia a declarat vineri persona non grata diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia, care sunt acuzaţi de participarea la manifestaţii în favoarea opozantului închis Aleksei Navalnîi.

Anunţul a fost făcut în contextul vizitei şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, care a cerut ca această decizie să fie "reevaluată".

Berlinul a răspuns cerând ambasadorului rus să se prezinte vineri la Ministerului de Externe pentru o ''convorbire urgentă''. Diplomatului de rang înalt i s-a adus la cunoştinţă ''foarte clar'' poziţia germană cu privire la aceste expulzări, a declarat pentru AFP o sursă din minister.

Ministrul de Externe al Germaniei Heiko Maas a condamnat, de asemenea, în termeni foarte fermi expulzarea unor diplomaţi europeni, ameninţând cu posibile represalii.

Rusia a anunţat vineri expulzarea unor diplomaţi din Suedia, Germania şi Polonia, acuzându-i că au luat parte la protestele ilegale de luna trecută împotriva încarcerării opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, informează Reuters. Ministerul de Externe rus a declarat într-un comunicat că Moscova consideră inacceptabile acţiunile diplomaţilor.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO