Ancheta fara precedent in Legiunea Straina. Un român este acuzat de moartea unui subaltern in Africa

Ultima actualizare: 21-09-2015 07:01
militari din Legiunea Straina marsaluind in Paris

Cea mai faimoasa unitate militara din lume este in centrul unei investigatii fara precedent in Franta, in urma decesului unui recrut.

Acuzatiile se refera la moartea unui legionar slovac intr-una dintre cele mai dure tabere de antrenament din lumea, cea din Djibuti. Incidentul ar fi avut loc in mai 2008, dar procesul a inceput abia in aceasta joi la Paris. Acuzati sunt patru dintre superiorii acestuia: un locotenent francez si un caporal roman, care s-au prezentat in fata instantei, si alti doi militari, care au fugit de justitie, potrivit 20minutes.

Slovacul Joszef Tvarusko, care se inrolase in legiune sub numele Matus Talas, facea parte dintr-un regiment de parasutisti. El ar fi murit din cauza unui soc termic suferit in timp ce participa la un antrenament in tabara africana, la temperaturi de aproape 40 de grade. Slovacul trebuia sa urce o panta extrem de abrupta cu echipamentul in spate, dar avea dificultati. Martorii spun ca a fost lasat in soare, fara apa, si chiar lovit de superiorii sai pentru a-l face sa se ridice si sa continue. Cel mai violent ar fi fost caporalul roman Adrian Steanu, al carui nume real, potrivit RFI, este Petru Sabin Suciu.

Romanul spune insa ca nu l-a lovit, ci doar l-a impins pentru a-l face sa inainteze. “Spunea ca il doare genunchiul, sanitarul l-a examinat, nu avea nimic”, a declarat Suciu pentru postul de radio France Inter. “Ne-am gandit ca exagereaza si ca trebuie sa continu. Nu ma asteptam sa i se faca rau, pe moment nu am sesizat gravitatea lucrurilor”.

Avocatul romanului afirma si el ca “in Legiunea Straina nu exista diferente intre antrenament si razboi” si ca nu este vina clientului sa ca victima a cedat in timpul exercitiului. Acelasi lucru il spune si aparatorul locotenentului francez Mederic Bertaud. Acuzatii risca pana la 20 de ani de inchisoare pentru ucidere din culpa.

O astfel de ancheta este o situatie inedita pentru Legiunea Straina, cunoscuta pentru duritatea antrenamentelor sale. De altfel, deviza neoficiala a Legiunii este “Mergi sau crapa”. In 2009, insa, conducerea armatei franceze a cerut sa se faca lumina in acest caz, acuzand secretul pastrat asupra metodelor de antrenament din Legiune.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO