Analiză: Ratele de vaccinare din România și Bulgaria sunt cu mult în urmă față de media UE

vaccinare, Obor
Inquam Photos / Octav Ganea

În colțul estic al Uniunii Europene, două țări încearcă cu disperare să evite risipa unui produs prețios: vaccinurile anti-COVID-19.

Cererea de inoculare a scăzut în România și Bulgaria, lăsând stocuri de vaccinuri pe care oficialii trebuie să le folosească rapid înainte de termenele de expirare. Alternativa ar fi distrugerea lor, ceea ce ar fi un rezultat deprimant, având în vedere lipsa de doze în altă parte, cum ar fi în țările africane mai sărace, arată Bloomberg

Dată fiind acumularea de doze de rezervă, vaccinurile sunt vândute sau donate către alte țări, guvernele vor întârzierea livrărilor, iar industria hotelieră din Bulgaria presează să primească vaccinuri gratuite pentru vizitatorii străini. Cererea în România a scăzut într-o asemenea măsură, încât membrii echipei naționale de rugby a Argentinei au reușit să primească dozele la București, luna aceasta, înaintea unui meci.

Ezitarea în cele două țări provine dintr-o neîncredere de lungă durată în autorități, precum și din scepticismul cu privire la unele vaccinuri, în special după preocupările privind siguranța AstraZeneca. În România, doar 24% din populație este complet vaccinată, iar procentul din Bulgaria este la jumătate. Situația României este mai presantă, cu 35.000 de doze Astra expirate începând de miercuri. (Producătorii testează pentru a vedea dacă durata de valabilitate poate fi prelungită.)

Bulgaria are aproximativ 20.000 de doze cu termen limită la sfârșitul lunii iulie, deși speră să folosească multe dintre ele ca a doua doză înainte de acest termen. Dar ambele țări vor să întârzie mai multe livrări pentru a evita supraaprovizionarea; în cazul României, urmează să primească 4,4 milioane în următoarele două luni.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ratele scăzute de vaccinare reprezintă un risc pentru eforturile UE de a depăși pandemia. Blocul se confruntă deja cu amenințarea tulpinii Delta a virusului, care se răspândește din Marea Britanie în timp ce restricțiile de sănătate publică sunt relaxate și oamenii pleacă în vacanța de vară.

„Vânzările sau donațiile recente nu vor avea impact asupra disponibilității vaccinului pentru cetățenii noștri”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății din România, într-un interviu telefonic. „Dar trebuie să găsim un echilibru pentru fluxurile de vaccinuri, astfel încât să maximizăm beneficiile pentru toată lumea”.

Odată cu scăderea cererii în Bulgaria, guvernul intenționează să doneze 150.000 de doze – în principal Astra – țărilor vecine din Balcani. Lobby-ul turistic al țării dorește ca vizitatorii străini să primească gratuit vaccinul. „Întrucât Bulgaria și noi toți am plătit aceste doze prin taxele noastre, sugerăm să fie folosite pentru a stimula vaccinarea turiștilor, în loc să le arunce în coș”, a declarat săptămâna trecută Polina Karastoyanova, director general al Consiliului Național de Turism.

În România, guvernul își îndreaptă atenția dincolo de orașe, în zone rurale, în încercarea de a-și salva campania de inoculare ezitantă. Se bazează pe medicii locali care au legături strânse cu cei din comunitățile locale, pentru a-i convinge de beneficii. Dar se confruntă cu o luptă grea pentru a schimba atitudinile.

Gheorghiţă: Au ieşit din perioada de valabilitate 43.000 de doze de vaccin AstraZeneca

 

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că în data de 30 iunie au ieşit din perioada de valabilitate 43.000 de doze de vaccin de la Astra Zeneca, menţionând că acestea nu vor fi distruse, ci carantinate, iar dacă producătorul va pune la dispoziţie date, se poate prelungi perioada de valabilitate.

“În data de 30 iunie au ieşit din perioada de valabilitate circa 43.000 de doze de vaccin de la compania Oxford/Astrazeneca. Sunt şapte loturi diferite. Am luat decizia ieri de a carantina aceste doze şi de a nu intra în procesul de distrugere, tocmai pentru că se aşteaptă date suplimentare vizavi de perioada de stabilitate. Ca atare, aceste doze sunt carantinate, ele nu sunt distruse şi dacă în perioada următoare producătorul ne pune la dispoziţie date care să certifice o stabilitate pe termen lung sau mai lungă de şase luni, date care să fie sigur autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este foarte posibil să avem aceată prelungire a perioadei de valabilitate”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, joi, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că dozele au fost retrase sau sunt în procedură de retragere din centrele de vaccinare şi vor fi carantinate la nivelul direcţiilor de sănătate publică şi centrelor regionale de depozitare.
Gheorghiţă a amintit că România va vinde către Danemarca peste un milion de doze de vaccin Pfizer.

“De asemenea ştim că România a încheiat un acord cu Danemarca în ceea ce priveşte vânzarea unui număr de două zile de la compania Biontech/Pfizer, se vor vinde.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Trupele Kremlinului câștigă tot mai mult teren pe frontul din Ucraina. Artileria rusească face ravagii
Trupele Kremlinului câștigă tot mai mult teren pe frontul din Ucraina. Artileria rusească face ravagii

Trupele ruse au lansat noi atacuri în estul Ucrainei joi, cu lupte grele raportate în apropierea oraşelor aproape distruse Avdiivka şi Bahmut, care au venit după o nouă rundă de atacuri cu rachete şi drone peste noapte.

Țara cu cel mai mare număr de miliardari din lume. Orașul care se află în fruntea listei globale a bogaților
Țara cu cel mai mare număr de miliardari din lume. Orașul care se află în fruntea listei globale a bogaților

Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite CNBC.

 

 

Explozii raportate în mai multe regiuni din Ucraina, în mijlocul unui atac cu rachete al ruşilor
Explozii raportate în mai multe regiuni din Ucraina, în mijlocul unui atac cu rachete al ruşilor

Mai multe explozii au fost auzite în regiunile Ivano-Frankivsk şi Hmelniţki din Ucraina, precum şi în oraşul Dnipro, vineri dimineaţă.

 

Recomandări
Incident grav la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu
Incident grav la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu

O posibilă explozie a avut loc, vineri, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.