Ambasadorul american în Estonia a demisionat din cauza unor declaraţii ale lui Trump


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 30 Iunie 2018 21:50
Categorie: Stiri externe
Donald Trump

Ambasadorul american în Estonia James D Melville a demisionat, frustrat de declaraţii făcute de şeful statului american Donald Trump despre aliaţi ai Americii în Europa, relatează BBC News.

 

Melville a dezvăluit, într-o postare pe Facebook, că declaraţii făcute de Trump l-au determinat să demisioneze, potrivit revistei Foreign Policy.

Locatarul Casei Albe a impus taxe vamale unor industrii din Uniunea Eurpeană (UE) şi i-a criticat dur pe aliaţii din NATO.

Şi alţi diplomaţi americani şi-au părăsit posturile în ultimele luni.

Ambasadorul american în Panama John Feeley a demisionat în ianuarie, afirmând că nu nu mai este în măsură să lucreze în administraţia Trump.

Elizabeth Shackelford a demisionat, o lună mai devreme, din post, de la Nairobi, unde a lucrat la misiunea americană în Somalia.

În scrisoarea în care şi-a anunţat demisia secretarului de Stat Rex Tillerson, ea a subliniat că demisionează din cauză că Statele Unite au abandonat drepturile omului ca o prioritate, potrivit Foreign Policy.

”Faptul că preşedintele (american Donald Trump) spune că UE «a fost înfiinţată să tragă foloase de pe urma Statelor Unite, să ne atace puşculiţa» sau că «NATO e mai nefastă ca NAFTA» nu este doar fals factual, dar îmi demonstrează că este timpul să plec”, a scris Melville în postarea sa privată pe Facebook, la care Foreign Policy a avut acces.

Melville este un diplomat de carieră şi a ocupat postul de ambasador în Estonia în 2015, în urma unei nominalizări din partea fostului preşedinte democrat Barack Obama.

El a ocupat anterior posturi diplomatice de rang înalt în mai multe ţări europene şi vorbeşte rusă, germană şi franceză, potrivit biografiei sale de pe site-ul Departamentului de Stat.

”Ambasadorul Statelor Unite în Estonia Jim Melville a anunţat astăzi (vineri) că intemţionează să se retragă din serviciul străin începând din 29 iulie, după 33 de ani de serviciu public”, a confirmat vineri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Trump a criticat aliaţi din NATO vineri, în timpul unui zbor de la Washington către clubul său privat de golf din New Jersey.

El le-a declarat unor jurnalişti, la bordul Air Force One, că ţări ca Germania, Franţa şi Spania este necesar să-şi crească contribuţiile financiare la blocul militar.

”Nu este corect ceea ce au făcut ei Statelor Unite”, a apreciat el. ”Statele Unite plătesc disproporţionat mult mai mult decât oricine altcineva”.

Locatarul casei Albe a făcut aceste declaraţii cu mai puţin de douăsăptămâni înaintea summitului NATO de la Bruxelles, prevăzut în perioada 11-12 iulie.

Sursa: News.ro

Autorul atacului din redacţia Capital Gazette voia să omoare cât mai mulți oameni
Sute de proteste în SUA, față de politica lui Trump privind migranții
Sute de proteste în SUA, față de politica lui Trump privind migranții
VIDEO PROTVPLUS.RO