Ambasada Ecuadorului in Marea Britanie: Assange sufera de o afectiune pulmonara. S-ar putea agrava

29-11-2012 07:49

assange

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra de cinci luni, sufera de o afectiune pulmonara care risca sa se agraveze, a declarat miercuri ambasadoarea Ecuadoului in Marea Britanie, Ana Alban.

"El sufera de o afectiune cronica la plamani care se poate agrava in orice moment", a afirmat Alba inaintea unei reuniuni a corpului diplomatic cu presedintele Rafael Correa, scrie AFP.

"Statul ecuadorian acopera costurile medicale" si ii "asigura vizite medicale zilnice", a precizat ambasadoarea, amintind ca militantul traieste intr-un "spatiu restrans".

Contactat de AFP, un purtator de cuvant al WikiLeaks la Londra, Kristinn Hrafnsson, a refuzat sa comenteze anuntul de la Quito privind sanatatea fondatorului site-ului.

Assange s-a refugiat de 162 de zile la ambasada Ecuadorului, situata intr-un apartament londonez, pentru a scapa de extradarea in Suedia, unde ar fi trebuit judecat intr-un caz de viol si agresiune sexuala.

Ecuadorul i-a acordat azil politic, dar Londra vrea sa puna in aplicare mandatul de arestare suedez.

Tratativele dintre cele doua tari nu au condus la nicio solutie pentru moment.

Australianul in varsta de 41 de ani afirma ca daca va fi trimis in Suedia, risca sa fie extradat catre Statele Unite, nemultumite de publicarea de catre WikiLeaks a unor documente americane secrete, unde risca pedeapsa cu moartea.

La sfarsitul lui octombrie, Ecuadorul a aratat deja ca Julian Assange risca o deteriorare a starii de sanatate, reprosandu-i Londrei ca nu ii permite sa iasa liber din ambasada pentru a fi spitalizat.

Ministrul adjunct ecuadorian al Afacerilor Externe, Marco Albuja, a afirmat ca acesta a "slabit mult" si ca Quito este "foarte ingrijorat pentru sanatatea lui".

Fondatorul WikiLeaks a aparut insa la scurt timp dupa aceasta, in forma fizica buna, intr-un interviu acordat din ambasada ecuadoriana postului american de televiziune CNN.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO