Valuri TSUNAMI de 40 de centimetri in nord-estul Japoniei, dupa seismul de 8,2 din Chile

Ultima actualizare: 05-04-2014 07:04
Fukushima

Japonia a emis joi o alerta de tsunami in urma cutremurului cu magnitudine de 8,2 care s-a produs in Chile, pe cealalta coasta a Oceanului Pacific.

DESFASURAREA EVENIMENTELOR de joi, 3 aprilie

Valuri tsunami de 40 de centimetri, precedate de alte doua de 20 si 30 de centimetri, au fost observate joi, la ora locala 07.38 (01.38, ora Romaniei), pe coasta prefecturii Iwate, in nord-estul Japoniei, a anuntat Agentia meteorologica a Japoniei.

Potrivit Agentiei meteorologice, citate de postul de televiziune public NHK, primele valuri tsunami de 20 de centimetri au fost observate la ora locala 06.52 (00.52, ora Romaniei) in portul Kuji, din prefectura Iwate, vizata de alerta emisa miercuri, la ora 18.00 GMT (21.00, ora Romaniei).

Apoi, valuri tsunami de 30 de centimetri au fost observate o jumatate de ora mai tarziu. Mici valuri tsunami de aceeasi inaltime au fost inregistrate si in alte locuri din nord-estul Japoniei, a precizat agentia.

DESFASURAREA EVENIMENTELOR de miercuri, 2 aprilie

Japonia a emis joi o alerta de tsunami in urma cutremurului cu magnitudine de 8,2 care s-a produs in Chile, pe cealalta coasta a Oceanului Pacific, relateaza AFP.

Agentia meteorologica a Japoniei a anuntat ca un tsunami care ar putea atinge un metru inaltime ar putea avea loc in zonele de coasta din estul teritoriului nipon.

Potrivit agentiei Kyodo, primele valuri ar urma sa atinga nordul Hokkaido joi, la ora locala 05.00 (miercuri, 23.00, ora Romaniei), iar o ora mai tarziu regiunea Fukushima, devastata de un tsunami in 2011.

Serviciile de meteorologie le-au recomandat locuitorilor sa paraseasca imediat zonele de coasta vizate de alerta de tsunami si au anuntat ca valurile nu ar trebui sa provoace pagube.

Zone importante de coasta vizate de alerta au fost afectate in 2011 de un cutremur de pamant, urmat de un tsunami, care s-a soldat cu peste 18.000 de morti si a provocat un accident nuclear la centrala Fukushima Daiichi.

Compania electrica din Tokyo, care administreaza centrala afectata, a suspendat operatiunile prevazute joi, a anuntat agentia Jiji.

In 1960, un cutremur cu magnitudine de 9,5 produs in Chile a declansat un tsunami de-a lungul Pacificului, soldat cu moartea a peste 140 de persoane in Japonia.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO