Primele alegeri in Franta dupa atentatele din 13 noiembrie. Extrema dreapta, victorioasa in exit-poll-uri


Ultimul update: Miercuri 09 Decembrie 2015 07:41
Data publicarii: Duminica 06 Decembrie 2015 09:01
Categorie: Stiri externe
Marine Le Pen, discurs dupa alegerile regionale

Aflati inca sub socul atentatelor din Paris, francezii au votat duminica in alegerile regionale. Marele castigator pare a fi extrema drepta.

UPDATE 22:00 Frontul National (partid de extrema dreapta) s-a clasat in frunte, duminica, in cel putin sase din cele 13 regiuni, la primul tur al alegerilor regionale din Franta, unde a inregistrat un scor record intre 27,2% si 30,8%, potrivit sondajelor realizate la iesirea de la urne, scrie AFP. FN a devansat net opozitia de dreapta si pe socialistii presedintelui François Hollande in trei regiuni cheie: in nord (Nord-Pas-de-Calais-Picardia), unde s-a prezentat presedinta acestuia, Marine Le Pen, in sud-est (Provence-Alpi-Coasta de Azur), unde este condus de nepoata sa Marion Maréchal Le Pen, si in est (Alsacia-Champagne-Ardennes-Lorena), cu strategul partidului, Florian Philippot.

Marine Le Pen a obtinut in regiunea sa intre 40,3% si 43% din voturi, in fata opozitiei de dreapta (24 pana la 25%) si a socialistilor (intre 18 si 18,4%), potrivit estimarilor. Nepoata sa Marion Maréchal-Le Pen a reusit un scor mai bun decat matusa sa: ea este creditata cu 41,2% pana la 41,9% din voturi, cu mult in fata dreptei (intre 24 si 26%) si a Partidului Socialist (intre 15,8 si 18,1%).

In total, 44,6 milioane de alegatori au fost chemati la urne. Al doilea tur este prevazut sa aiba loc la 13 decembrie. Rata participarii la vot a fost duminica de aproximativ 50%, un serios progres in comparatie cu scrutinul regional din 2010, marcat de un puternic absenteism. Pe plan national, "se pare ca suntem de departe primul partid din Franta, cu mai multe procente in fata aliantei Republicani-centristi", si-a exprimat multumirea vicepresedintele Frontului National Florian Philippot.

Partidul Socialist la putere a condus pana in prezent aproape toate regiunile. In al doilea tur va putea pastra numai trei sau patru regiuni. Creditati cu o victorie detasata inainte de atentatele de la Paris, Republicanii fostului presedinte Nicolas Sarkozy au vazut intentiile de vot indreptandu-se in ultimele saptamani spre Frontul National.


 

UPDATE 21:00 Frontul National (FN), formatiune de extrema dreapta, obtine un scor istoric, intre 27,2% si 30,8% din voturi, in primul tur al alegerilor regionale desfasurate duminica in Franta, potrivit sondajelor realizate la iesirea de la urne, informeaza AFP.

Republicanii (dreapta), partid al fostului presedinte Nicolas Sarkozy, ar obtine aproximativ 27% din voturi, iar socialistii circa 23%. Frontul National se afla pe primul loc in cel putin sase regiuni din cele 13 in primul tur al regionalelor.

 

 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO