Alegeri SUA 2016. Carson il depaseste in sondaje pe Trump. Topul gafelor: "Evreii puteau evita Holocaustul daca aveau arme"

Ben Carson, Donald Trump - GETTY

Alegeri prezidentiale SUA 2016. Candidatul la nominalizarea republicana in cursa pentru Casa Alba Ben Carson a trecut pentru prima data in fata miliardarului Donald Trump, intr-un sondaj privind intentiile de vot ale republicanilor.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Acest sondaj a fost realizat la scara nationala, iar rezultatele au fost date publicitatii marti, conform Agerpres, care citeaza AFP.

Ben Carson, neurochirurg si nou-venit in politica, singurul candidat afro-american pentru Casa Alba in alegerile din 2016, este creditat cu 26% din intentiile de vot in randul electorilor republicani intervievati de cotidianul The New York Times si postul de televiziune CBS News.

Astfel, Carson trece pentru prima data, la scara nationala, in fata magnatului din domeniul imobiliarelor Donald Trump, creditat cu 22% din intentiile de vot. Cu toate acestea, avansul se mentine in marja de eroare, care este de 6%.

Citește și
Alegeri SUA 2016 - AGERPRES
Alegeri prezidentiale in SUA 2016. Hillary Clinton a primit un ajutor neasteptat in prima dezbatere a candidatilor democrati
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Marco Rubio, senator de Florida, fiu al unor imigranti cubanezi, se claseaza pe locul trei, cu numai 8% din intentiile de vot, in timp ce Jeb Bush este creditat cu 7%, ca si Carly Fiorina, fosta presedinta-director general la Hewlett-Packard.

Sondajul dezvaluie in special indecizia electorilor, sapte republicani din zece pronuntandu-se in favoarea unui candidat si afirmand, in acelasi timp, ca este inca prea devreme pentru ca ei sa fie siguri de sprijinul lor. Doar 28% au declarat ca alegerea lor este definitiva.

Cateva lucruri "ridicole" in care Ben Carson chiar crede

Ben Carson s-a pronuntat, duminica, pentru interzicerea aproape totala a avortului, exceptand cazurile de viol sau incest. El este, de asemenea, un fervent aparator al portului de arma.

Cu aceasta ocazie, website-ul Think Progress a facut o trecere in revista a celor mai "ridicole" declaratii ale lui Ben Carson

-► Femeile care fac avorturi sunt ca niste proprietari de sclavi

In octombrie, Carson le-a comparat pe femeile care aleg sa renunte la sarcinile nedorite cu proprietarii de sclavi, care "credeau ca au dreptul sa faca ce vor ei cu acei sclavi". Mai mult, el s-a pronuntat pentru o lege impotriva avorturilor, chiar daca este vorba de cazuri de viol si incest. "Nu voi fi pentru uciderea unui copil, pentru ca acel copil a venit pe lume in acel mod..", a spus el.

-► "Obamacare" este un lucru mai groaznic decat sclavia

Remarcile lui Carson despre avort intra in seria argumentelor pe care neurochirurgul le invoca despre sclavie. In 2013, cand inca incerca sa castige simpatia republicanilor, el a spus intr-un discurs ca "Obamacare este cu adevarat cel mai rau lucru care s-a intamplat acestei natii de la declansarea sclaviei".

-► "Fenomenul Hitler" s-ar putea repeta in America zilelor noastre

De asemenea, Carson a facut o serie de comentarii in care a invocat Germania nazista, inca de la lansarea campaniei sale electorale. In septembrie, el a declarat ca o forta asemanatoare nazistilor ar putea veni la putere in SUA.

"Daca va uitati in trecut la istoria lumii, la tiranie si despotism, la felul in care au inceput, o sa vedeti cau de-a face cu controlul opiniilor si al dreptului la exprimare", a spus el, refuzand totusi sa explice daca facea referire la presedintele Barack Obama.

-► Evreii ar fi putut preveni Holocaustul daca aveau arme

Intr-un interviu acordat CNN in octombrie, Carson a sustinut ca Holocaustul s-a intamplat pentru ca nazistii le-au luat armele evreilor. "Cred ca probabilitatea ca Hitler sa-si atinga scopurile ar fi fost mult diminuata daca oamenii erau inarmati. Exista un motiv intemeiat pentru care acesti dictatori mai intai se inarmeaza", a spus medicul care vrea sa candideze la presedintia SUA.

Iar dupa ce jurnalistii au insistat sa afle de ce foloseste atat de des metafore cu nazisti, Carson a dat vina pe mass media pentru ca provoaca unele controvesre, spunand ca el a auzit "de la multi oameni din comunitatea evreiasca, inclsuvi rabini, care au spus 'Ai perfecta dreptate' ".

-► Musulmanii ar trebui sa fie descalificati pentri candidatura la presedintie

In timpul unui interviu in septembrie, Carson a declarat ca musulmanii nu ar trebui sa aiba dreptul sa devina presedinti ai Statelor Unite. "Nu as pleda pentru ca noi (americanii, n.red.) sa punem un musulamn la conducerea acestei tari. Pur si simplu nu sunt de acord cu acest lucru."

Apoi, in loc sa-si ceara scuze, Carson a incercat sa-si explice afirmatiile. Pentru ca un musulamn sa ajunga presedinte al SUA, ar trebui - in opinia sa - "sa renunte la canoanele Islamului".

-► A fi homosexual este o alegere, pentru ca inchisorile transforma oamenii in homosexuali

Carson a declarat intr-un interviu la CNN, in martie, ca homosexualitatea este o alegere a omului, citand ca dovada persoane care "s-au dus la inchisoare ca heterosexuali si au iesit afara ca ... homosexuali".

Ulterior, a incercat sa-si ceara scuze fata de cei care s-au simtit jigniti, insa a intarit faptul ca el este de parere ca orientarea sexuala este o alegere.  

Hillary Clinton conduce in sondaje, in tabara democratilor

Fostul secretar de stat Hillary Clinton si-a marit avantajul asupra lui Bernie Sanders, principalul sau contracandidat in alegerile primare democrate in vederea prezidentialelor din noiembrie 2016, pe care il devanseaza cu 20 de puncte in intentiile de vot, transmite AFP, conform Agerpres.

La o saptamana dupa prima dezbatere democrata televizata, dominata de fosta Prima Doamna, aceasta este creditata cu 49% dintre optiuni, in crestere cu 7 puncte fata de sondajul de luna trecuta, in timp ce senatorul de Vermont a coborat la 29%, in scadere cu 6 puncte, indica o ancheta NBC News/Wall Street Journal.

Aceasta a sondat si intentiile vot in favoarea lui Joe Biden, cotat cu 15% (-2%), desi actualul vicepresedinte american a declarat ca nu va candida. Daca Biden este scos din ecuatie, scorul lui Hillary Clinton creste la 58%, iar cel al lui Bernie Sanders la doar 33%.

In acelasi sondaj, niciunul din ceilalti trei candidati declarati - Martin O'Malley, fost guvernator de Maryland, Lincoln Chafee, ex-guvernator si senator de Rhode Island, si Jim Webb, fost senator de Virginia - nu depaseste 2% dintre intentiile de vot.

Intr-un sondaj distinct CNN/ORC dat publicitatii marti, miliardarul Donald Trump si neurochirurgul pensionat Ben Carson continua sa conduca in cursa pentru investitura republicana, cu 27%, respectiv 22% dintre intentiile de vot.

Carly Fiorina, fost CEO al Hewlett-Packard, care urcase pe locul al treilea intr-un precedent sondaj, coboara pe pozitia a 7-a din 12 candidati republicani, dupa o scadere de la 15% la 4% dintre intentiile de vot.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Alegeri SUA 2016. Schimb de replici dure intre republicanii Jeb Bush si Donald Trump pe tema atacurilor de la 11 septembrie
Alegeri SUA 2016. Schimb de replici dure intre republicanii Jeb Bush si Donald Trump pe tema atacurilor de la 11 septembrie

Candidatul republican Jeb Bush i-a dat un raspuns dur duminica rivalului sau Donald Trump care a afirmat ca fratele sau, George W. Bush, poarta o parte din vina pentru atacurile de la 11 septembrie 2001, relateaza Reuters.

Alegeri prezidentiale in SUA 2016. Hillary Clinton a primit un ajutor neasteptat in prima dezbatere a candidatilor democrati
Alegeri prezidentiale in SUA 2016. Hillary Clinton a primit un ajutor neasteptat in prima dezbatere a candidatilor democrati

VIDEO. In prima dezbatere democrata, organizata marti la Las Vegas pentru desemnarea unui candidat pentru alegerile prezidentiale, Hillary Clinton a obtinut un sprijin neasteptat de la principalul ei rival Bernie Sanders, in scandalul e-mailurilor.

Alegeri prezidentiale in SUA 2016. Care este cea mai mare dorinta a americanilor: sa poata paria pe rezultate
Alegeri prezidentiale in SUA 2016. Care este cea mai mare dorinta a americanilor: sa poata paria pe rezultate

Cu fiecare saptamana care trece, americanii se apropie de cursa pentru Casa Alba. Dincolo de candidati, partide si programe electorale, multi americani au o nemultumire legata de alegeri: nu pot paria pe rezultate.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.