Alegeri prezidențiale în Franța 2022. Macron vs. Le Pen: Cum arată sondajele înaintea primului tur de scrutin

×
Codul embed a fost copiat

Francezii merg, duminică, la urne pentru a-şi alege preşedintele. Este primul tur de scrutin, iar persoanele cu drept de vot au de ales între 12 candidaţi. Potrivit sondajelor, actualul şef al statului, Emmanuel Macron, este favorit.

UPDATE

• Președintele francez și candidatul La République en Marche (Republica în mișcare sau LREM), Emmanuel Macron, a votat în primul tur de scrutin în Le Toquet, în nordul Franței.

• Candidatul la președinție al partidului Résistons (Să rezistăm), Jean Lassalle, a votat în primul tur de scrutin în departamentul (unitatea administrativă) Pyrénées-Atlantiques (sud-vest). 

Yannick Jadot, candidatul Verzilor la alegerile prezidențiale, a votat în primul tur de scrutin la Paris.

Citește și
Marine Le Pen
Marine Le Pen a anunţat că va scoate Franţa din NATO dacă va câştiga alegerile prezidenţiale
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

După-amiază, prezența la vot a fost de 25,48% în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, cu trei puncte sub nivelul înregistrat la aceeași oră în primul tur din 2017, a anunțat Ministerul de Interne, potrivit France 24.

• Nicolas Dupont-Aignan, candidatul prezidențial Debout la France (Ridicați Franța), a votat în primul tur de scrutin la Yerres, la sud de Paris.

 

• Candidatul la președinție al Rassemblement National (Rassemblement National sau RN), Marine Le Pen, a votat în primul tur de scrutin la Hénin-Beaumont, în nordul Franței.

 

• Candidatul la președinție din partea Nouveau Parti Anticapitaliste (Noul Partid Anticapitalist sau NPA), Philippe Poutou, a votat în primul tur de scrutin la Bordeaux.

 

• Fabien Roussel, candidatul la președinție al Partidului Comunist Francez, a votat în primul tur de scrutin în Saint-Amand-les-Eaux, în nordul țării.

• Candidatul la președinție al partidului Les Republicains (Republicanii sau LR), Valérie Pécresse, a votat în primul tur de scrutin în orașul Vélizy-Villacoublay din regiunea pariziană.

• Candidatul la președinția Franței Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului La France Insoumise (Franța neînduplecată), a votat în primul tur de scrutin în orașul Marsilia.

Nicolas Sarkozy, fost președinte al Franței, a votat în primul tur al alegerilor prezidențiale din Hexagon.

• Fostul prim-ministru francez Édouard Philippe, care a demisionat din funcție în iulie 2020, a votat la alegerile prezidențiale.

•  Atacantul formației PSG și component al echipei naționale de fotbal a Franței, Kylian Mbappé, a votat în primul tur al alegerilor prezidențiale.

 

Atunci când cetățenii francezi se înregistrează pentru a vota, ei primesc la carte electorală (carte electorală), pe care o pot aduce la secțiile de votare. După ce alegătorii își depun buletinele de vot în plicuri mici puse la dispoziție în secție, primesc o ștampilă în carte, notează France 24.

 

Premierul francez Jean Castex a votat în primul tur al alegerilor prezidențiale în orașul Prades din sudul Franței, la granița cu Spania.

Reguli și recomandări pentru vot

-Se recomandă, dar nu este obligatoriu, purtarea unei măști de protecție anti-Covid-19 în secțiile de votare.

-Alegătorii nu trebuie să aducă la secțiile de votare la carte electorală (carte electorală), dar trebuie să prezinte un act de identitate, cum ar fi un pașaport, un card al sistemului de sănătate francez sau un permis de conducere.

-Secțiile de votare din Franța continentală vor rămâne deschise până la ora 19.00, cu excepția marilor orașe, inclusiv Paris, Lyon și Marsilia, unde se vor închide la ora 20.00.

• Primarul Parisului și candidatul Partidului Socialist la alegerile prezidențiale, Anne Hidalgo, a votat în primul tur de scrutin, potrivit BFMTV. 

Știrea inițală

Dar avansul lui în faţa rivalei sale de extrema dreapta, Marine Le Pen, este de doar câteva procente.

49 de milioane de francezi sunt chemaţi duminică la urne. Totuşi, se aşteaptă ca prezența la vot să fie mai mică decât la alegerile prezidenţiale precedente.

Cursa electorală a fost umbrită de războiul din Ucraina. În plus, majoritatea francezilor sunt nemulțumiți de actuala situație economică şi ar putea "amenda" candidații printr-un absenteism istoric în primul tur.

Principalii favoriți sunt Emmanuel Macron și Marine Le Pen, dar mai sunt alți 10 candidați care speră să ajungă în turul al doilea.

Actalul lider de la Elysee şi contra candidata sa, Marine Le Pen, au profitat din plin de fiecare zi de campanie.

Emmanuel Macron: „Îi respect pe toți francezii, indiferent de ceea ce cred, dar există acest tandem care promovează o agendă de extremă dreapta, pe care o cunoaștem de mult timp. Ei sunt promovați de un clan (familia Le Pen) și de un nou jucător (candidatul Eric Zemmour). Mă lupt cu ei cu determinare, dar nu le voi normaliza ideile”.

Președintele francez în exercițiu, un pro-european în vârstă de 44 de ani, promite mai multe reduceri de taxe, o reformă a sistemului de asistență socială și majorarea vârstei de pensionare.

Le Pen candidează pentru a treia oară

Marine Le Pen, candidată la alegerile prezidenţiale: „Există o legătură evidentă între creşterea insecurităţii și aceste valuri de migranţi care tot vin. Dar nu numai atât. Cine poate nega impactul imigrației asupra serviciilor noastre publice, a saturației spitalelor noastre, a lipsei de locuințe sociale și a blocării sistemului nostru judiciar?”.

Reprezentanta de extremă dreaptă, în vârstă de 53 de ani, deja o veterană a politicii franceze, va face o a treia încercare de a ajunge președinte al Franței după ce în 2017 a pierdut în turul doi în faţa lui Macron.

Nu este de neglijat nici Jean Luc Melenchon. Candidatul de extremă stânga se află pe locul trei în sondaje. În timpul campaniei electorale a apărut inclusiv ca o hologramă pentru a putea fi văzut simultan în mai multe locuri din Franța. Le-a promis alegătorilor creșterea salariului minim, înghețarea prețurilor la alimente și combustibili, precum și reducerea vârstei de pensionare.

Jean Luc Melenchon, candidat la alegerile prezidenţiale: „Am ajuns să spunem cu toată puterea noastră că 'o altă lume este necesară' și pentru că este necesară, o vom face posibilă”.

Urnele se închid în această seară, la ora locală 19, dar în funcție de oraș și de hotărârea prefectului, votul poate fi prelungit până la ora 20. Turul doi al alegerilor prezidenţiale va avea loc peste două săptămâni.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Alegeri în Franța. Votul pentru alegerile prezidențiale a început în teritoriile franceze de peste mări
Alegeri în Franța. Votul pentru alegerile prezidențiale a început în teritoriile franceze de peste mări

Cetăţenii francezi din unele teritorii de peste mări din Americi şi Pacificul de Sud se îndreptau sâmbătă spre urne pentru a-şi alege următorul preşedinte, cu o zi mai devreme decât cei de pe continent, informează DPA.

Marine Le Pen a anunţat că va scoate Franţa din NATO dacă va câştiga alegerile prezidenţiale
Marine Le Pen a anunţat că va scoate Franţa din NATO dacă va câştiga alegerile prezidenţiale

Marine Le Pen, candidata partidului de extremă dreapta Rassemblement national la președinția Franței, a declarat că va scoate țara sa din NATO dacă va câștiga alegerile, care vor avea loc în aprilie, potrivit Le Figaro.

Lovitură pentru Macron. Extrema dreaptă, câștigătoare în Franța
Lovitură pentru Macron. Extrema dreaptă, câștigătoare în Franța

Partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională, condus de Marine Le Pen, s-a plasat pe prima poziţie în alegerile pentru Parlamentul European desfăşurate duminică în Franţa.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.