Alegeri legislative in Turcia. Rezultate partiale: partidul presedintelui a pierdut majoritatea, kurzii intra in Parlament

Ultima actualizare: 10-06-2015 06:54

Adeptii islamului conservator si kurzii sunt protagonistii scrutinului de duminica din Turcia, care va decide viitorul acestei puteri regionale.

Turcii voteaza duminica pentru a-si alege deputatii in cadrul unui scrutin pe care guvernul islamist conservator la putere de 13 ani spera sa il castige detasat pentru a spori autoritatea presedintelui Recep Tayyip Erdogan asupra tarii, scrie AFP citat de Agerpres.

Conform rezultatelor partiale, AKP, partidul presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, se situeaza pe primul loc, insa ar putea sa nu mai detina majoritatea absoluta in viitorul parlament, relateaza AFP. Dupa numararea a 75% din buletine, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) a obtinut 43% din sufragii, fapt ce marcheaza o schimbare majora, intrucat incepand din anul 2002 aceasta formatiune a obtinut majoritatea absoluta la toate alegerile.

In schimb, formatiunea kurda HDP (Partidul Democratic al Poporului) a trecut pragul electoral de 10% si ar putea obtine astfel peste 70 de mandate in legislativ. Cat despre cele doua partide de opozitie, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) si Partidul Actiunii Nationaliste (MHP, de dreapta), acestea au obtinut circa 24% si respectiv 17% din voturi. Rata participarii la urme a fost de 85%.

Daca aceste cifre se vor mentine si dupa terminarea numararii voturilor, proiectul lui Erdogan de revizuire a Constitutiei, prin care el doreste sa-si sporeasca atributiile, ar putea fi imposibil de pus in practica, iar seful statului turc ar urma sa fie pus in situatia de a accepta un guvern de coalitie.

Aproape 54 de milioane de alegatori au fost chemati la urne cu incepere de la ora 8.00 (5.00 GMT), la finalul unei campanii electorale sub tensiune, dupa un atentat cu bomba care a facut doi morti si peste o suta de raniti printre simpatizantii principalului partid kurd in fieful acestuia, la Diyarbakir (sud-est). Huseyin Toprak, ranit in cursul acestui atentat, a venit sa voteze desi are ambele maini si capul in ghips.

 

 

Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) a castigat unul dupa altul toate scrutinurile cu incepere din 2002. Chiar daca nu candideaza, presedintele Recep Tayyip Erdogan isi joaca viitorul in aceste alegeri. Ales sef al statului in august, dupa ce a fost mai bine de un deceniu premier, el i-a predat, teoretic, conducerea guvernului si a partidului fostului ministru de externe Ahmet Davutoglu. Ferm hotarat sa pastreze puterea in tara, el militeaza constant pentru trecerea la un regim prezidential si extinderea atributiilor sale.

In pofida criticilor, el a facut deschis campanie pentru reforma "sa" si partidul sau, incalcand Constitutia care ii impune pastrarea stricta a neutralitatii. In ajunul scrutinului, seful statului si-a aparat pentru ultima data, sambata, la Ardahan (est), convingerile si a acuzat opozitia care, a spus el, "cauta sa opreasca Noua Turcie in mars".

Pentru a reusi, Erdogan are nevoie de o ampla victorie electorala. Daca AKP castiga doua treimi (367) din totalul celor 550 de mandate de deputat, va putea vota singur reforma constitutionala care sa extinda prerogativele prezidentiale. Daca obtine numai 330, va putea sa o supuna referendumului. In caz contrar, ambitiile sale se vor prabusi. La ora actuala, sondajele crediteaza insa AKP cu doar 40% pana la 42% din voturi, in scadere vizibila fata de cele 49,9% obtinute in urma cu patru ani.

Principalul partid kurd, Partidul Democrat al Poporului (HDP) constituie principalul obstacol in calea lui Erdogan. Daca va depasi pragul de 10%, impus pentru intrarea in parlament, HDP ar urma sa obtina vreo 50 de mandate de deputat si sa priveze astfel AKP de majoritatea calificata la care cauta sa ajunga.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO