Alegeri locale în Ungaria. Opoziţia a înregistrat cea mai mare victorie din ultimii 10 ani


Ultimul update: Luni 14 Octombrie 2019 10:00
Data publicarii: Luni 14 Octombrie 2019 08:48
Categorie: Stiri externe

Primarul în exerciţiu al capitalei ungare, Istvan Tarlos, şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile municipale la Budapesta în faţa candidatului opoziţiei de stânga, Gergely Karacsony.

Partidele de opoziție au înregistrat rezultate bune și în alte orașe mari, relatează Agerpres.

„La nivel naţional, rezultatul este bun, dar la Budapesta trebuie să ne gândim”, a afirmat Tarlos într-o conferinţă de presă alături de premierul ungar Viktor Orban.

„Budapesta a decis astăzi să-l aleagă pe Gergely Karacsony”, a spus el.

Opoziţia din Ungaria a înregistrat cea mai mare victorie electorală după un deceniu, când liberalul Gergely Karacsony l-a înfrânt pe candidatul partidului de guvernământ Istvan Tarlos în alegerile municipale la Budapesta, partidele de opoziţie înregistrând de asemenea rezultate bune şi în alte oraşe majore.

Rezultatul nu-l va afecta pe Viktor Orban la nivel naţional, deoarece cabinetul său este susţinut de o economie puternică, o retorică acerbă anti-imigraţie şi de o creştere semnificativă a salariilor. Partidul său de guvernământ, Fidesz, rămâne popular în zonele rurale.

Până în 2020 nu vor avea loc alegeri generale şi Orban, care a venit la putere în 2010, deţine o majoritate covârşitoare în parlament.

Cu 81,6% din voturile numărate, Karacsony a obţinut 50,6%, comparativ cu 44,3% cât a întrunit Tarlos, conform datelor publicate pe site-ul Biroului Electoral Central.

Circa opt milioane de cetăţeni ungari cu drept de vot au ales duminică pentru următorii cinci ani primarii şi consilierii locali în peste 3.000 de localităţi şi districte din cele 19 provincii ale ţării.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ursula von der Leyen: ”Nominalizările pentru Ungaria, România și Franța sunt încă deschise”
Premierul ungar Viktor Orban a fost reales la conducerea partidului Fidesz
Un nou focar de pestă porcină, în apropiere de Budapesta
VIDEO PROTVPLUS.RO