Al 51-lea stat pe harta SUA. Locuitorii din Puerto Rico au votat sa devina americani

Dată publicare: 08-11-2012 07:35
Dată actualizare: 11-11-2012 07:14


Puerto Rico

Majoritatea cetatenilor din Puerto Rico s-a pronuntat in favoarea propunerii ca teritoriul lor sa devina al 51-lea stat american, in cursul unui referendum.

Puerto Rico a fost cedat de spanioli Statelor Unite in anul 1898.

Portoricanii au cetatenie americana din 1917, iar insula are din 1952 statutul de stat liber asociat Statelor Unite.

Conform CNN, principalele motive care au determinat populatia sa dea acest vot sunt caderea economica a tarii si scaderea drastica a numarului de locuitori. In Puerto Rico s-au mai organizat referendumuri pe aceasta tema in 1967, 1993 si 1998, insa rezultatele au fost negative, a declarat secretarul de Stat din Puerto Rico, Kenneth McClintock.

"Cred ca oamenii au inceput sa-si dea seama ca actuala relatie cu SUA nu ajuta pur si simplu la crearea de locuri de munca de care avem nevoie", a mai spus el. De altfel, exodul rezidentilor acestei insule a culminat cu o statistica ingrijoratoare pentru Puerto Rico: 58% dintre locuitorii acestei tari traieste in Statele Unite.

"Cand ai o politica guvernamentala care sperie jumatate din populatie...este timpul sa schimbi aceasta politica", a mai spus McClintock.

Cei 4 milioane de rezidenti din Puerto Rico sunt cetateni americani insa nu au putut vota la alegerile prezidentiale. In schimb, cei aproape 5 milioane de puerto-ricani care traiesc in SUA au avut drepturi egale de vot cu ceilalti cetateni.

De altfel, acest teritoriu a avut un rol important in politica prezidentiala de la Casa Alba, iar fostii candidati Mitt Romney si Rick Santorum a au vizitat insula in scopuri electorale. De asemenea, in 2011, Barack Obama a efectuat o vizita oficiala in Puerto Rico, primul eveniment prezidential de acest gen din ultimii 50 de ani.

Sursa: CNN, Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO