Administrația Trump dă semnale că își va spori arsenalul nuclear, ca parte dintr-o strategie de securitate

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
Donald Trump
Getty

Washingtonul a transmis, luni, semnale că ar putea să își extindă arsenalul nuclear, ca parte din „strategia de securitate națională” anunțată, luni, de președintele american Donald Trump.

Astfel, făcând referire la Strategia de Securitate Națională, liderul de la Casa Albă a încercat să se distanțeze de poziția predecesorului său Barack Obama, evitând aproape complet să vorbească despre schimbările climatice ci, mai degrabă, îndemnând americanii să „primească cu brațele deschise dominația pe piața energiei”, scrie publicația The Guardian.

„America revine și revine mai puternică. Avem de gând să reconstruim această națiune, încrederea noastră și poziția noastră în lume. Ne vom apăra și vom lupta pentru țara noastră așa cum n-am mai făcut-o până acum. Știm că succesul american nu este ceva din trecut. Trebuie depus efort pentru a-l dobândi. Rivalii noștri sunt duri, prompți și dedicați unor angajamente pe termen lung – dar la fel suntem și noi”, a afirmat el.

Folosind solganul „pace prin forță”, Donald Trump a pus accent pe consolidarea armatei, anunțând că anul viitor vor fi alocate 700 de miliarde pentru Apărare.

„Recunoaștem că slăbiciunile sunt calea cea mai sigură către conflict, iar o putere de neegalat se referă, în mod cert, la metodele de apărare”, a mai spus liderul american.

În același document, este criticată strategia de securitate a ONU de a diminua rolul armelor nucleare, după Războiul Rece, sugerând că această măsură nu i-a prevenit pe adversari să își consolideze arsenalul nuclear. „Deși strategiile nucleare de descurajare nu pot preveni toate conflictele, ele sunt absolut necesare pentru prevenirea de atacuri nucleare, atacuri strategice non-nucleare și războaie”, se mai precizează în Strategia de Securitate Națională.

Potrivit publicației The Guardian, „atacurile strategice non-nucleare” reprezintă o nouă categorie de amenințări pe care armele nucleare americane ar putea să le combată. Astfel, în următoarele săptămâni sunt așteptate schimbări la nivelul strategiei de securitate prin care se stabilește cât de necesare sunt armele nucleare în apărarea SUA (engl. Nuclear Posture Review), susțin specialiștii din domeniu.

„Este un indiciu foarte important, pentru că se suprapune peste numeroase zvonuri pe care le-am auzit în ultimele săptămâni. Este un indiciu pentru ce se va întâmpla cu acest Nuclear Posture Review. Este interesant că se discută despre sporirea arsenalului nuclear pentru combaterea unor amenințări non-nucleare. Întrebarea e: nu cumva deschidem calea pentru un potențial război nuclear?”, a spus Hans Kristensen, directorul Proiectului de Informații Nucleare din cadrul Federației Oamenilor de Știință Americani.

În același discurs, Trump a calificat Rusia și China drept „puteri rivale, care caută să pună sub semnul întrebării influența, valorile și bogăția Statelor Unite”, informează CNN.

„Vom încercat să construim un parteneriat grozav cu acele țări, dar și cu alte state, însă să o facem într-o manieră care va proteja interesul nostru național. Prin această stategie, vrem să retrezim America, să redăm încrederea și să reaprindem flacăra patriotismului, prosperității și mândriei”, a mai spus el.

Totodată, Trump a folosit ziua de luni ca prilej pentru a-și denigra predecesorii, pe care i-a acuzat că și-au dezamăgit țara.

„Ani la rând, cetățenii noștri au văzut cum politicienii de la Washington au fost o dezamăgire după o alta. Prea mulți dintre liderii noștri au uitat pe-ale cui voci trebuiau să le respecte și ale cui interese trebuiau să le apere. Mai mult de atât, ei au deviat de la principiile americane, au pierdut din vedere destinul Americii și și-au pierdut credința în măreția statului american. Cetățenii și-au pierdut încrederea în guvernul lor și, în cele din urmă, chiar și pe cea în viitor”, a afirmat liderul american.

George Lopez, profesor la Universitatea Notre Dame, a afirmat că Strategia de Securitate Națională „seamănă cu cea din 1980”. „Într-o lume obsedată de competiție, cu accent pe statele nașiune, nu se țiine cont de epidemii sau de schimbările climatice”, a afirmat expertul în studii de pace.

Chiar în ziua lansării acestei strategii, în care Trump vorbește de măreția Americii, SUA s-au confruntat cu o situație tensionată în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, unde ceilalți 14 membri – între care și aliații apropiați al Washingtonului – s-au arătat împotriva deciziei lui Donald Trump privind recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. În replică, reprezentantul SUA, Nikki Haley, a calificat votul drept „o insultă” care „nu va fi uitată”.

Drept urmare, șeful diplomației franceze, Yves Le Drian, a afirmat că decizia de izolare a SUA în ceea ce privește anumite probleme globale „îl va forța pe preșeintele Trump să adopte o poziție de retragere, în ceea ce privește anumite subiecte, ci nu de a face propuneri”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO