Acuzatii extrem de grave la adresa Turciei. Ambasadorul sirian la ONU: "Au ajutat cu bani si arme Statul Islamic"


Ultimul update: Sambata 02 Ianuarie 2016 09:23
Data publicarii: Miercuri 30 Decembrie 2015 14:23
Categorie: Stiri externe
Armata turca

Ambasadorul sirian la Natiunile Unite, Bashar Jaafari, a afirmat, intr-o scrisoare adresata Consiliului de Securitate al ONU, ca fortele armate turce le-au oferit asistenta directa teroristilor in Siria.

Trupele turce ar fi asigurat acoperire cu sprijinul artileriei pentru unitatile teroriste care traverseaza frontiera, sustine ambasadorul.

''Incepand din 2011, un razboi terorist fara precedent este dus impotriva Republicii Arabe Siriene de catre grupari armate teroriste, ai caror membri provin din peste 100 de tari'', a declarat ambasadorul sirian in scrisoare, postata pe site-ul ONU, potrivit MIA, care citeaza Tass. ''Aceste grupari sunt ajutate cu bani, arme, material si suport logistic de catre state si regimuri din regiune si din alte parti ale lumii'', se mai spune in scrisoare, acuzand mai ales ''regimul lui (Recep Tayyip) Erdogan, care conduce Turcia''.

Potrivit ambasadorului sirian, interferenta Ankarei in treburile interne ale Siriei ''a luat multe forme in decursul crizei, inclusiv participarea directa a fortelor armate ale regimului Erdogan in operatiuni militare ofensive in sprijinul teroristilor''. ''Aceste forte au asigurat acoperire pentru teroristi, deplasari pe teritoriul sirian sau de-a lungul granitei turco-siriene, in scopul de a facilita infiltrarea de mercenari teroristi din Turcia in Siria'', se afirma in scrisoare.

Ambasadorul Jafaari il acuza pe Erdogan ca viseaza la ''relansarea mostenirii coloniale otomane''. El a afirmat ca Erdogan ''a inceput sa ridice problema protectiei pentru persoanele de origine turca in urma cu mai multi ani, in pofida faptului ca persoanele respective ar putea fi cetateni ai unor state suverane''.

''Crimele regimului turc sunt indreptate nu numai impotriva Siriei (...), ci si a sirienilor refugiati in Turcia din cauza tiraniei si a terorismului unor organizatii precum Statul Islamic, Frontul Al-Nosra, Armata de Cucerire si Frontul Islamic, pe care guvernul turc le gazduieste pe teritoriul sau'', se spune in scrisoare, precizand ca refugiatii sirieni se confrunta pe teritoriul turc cu ''o tiranie si un terorism si mai mare din parte bandelor care se ocupa cu traficul de persoane, despre care agentiile si institutiile regimului lui Erdogan stiu si in care sunt direct implicate''.

Referindu-se la doborarea de catre aviatia turca a avionului militar rusesc Suhoi-24 pe 24 noiembrie in spatiul aerian din nordul Siriei, diplomatul sirian o considera drept ''o lovitura de cutit in spatele eroilor care lupta impotriva terorismului Statului Islamic''. ''Acuzatiile lui Erdogan ca fortele aeriene ruse au incalcat spatiul aerian turc in timp ce sprijineau operatiunile armatei arabe siriene impotriva gruparilor teroriste armate si persistenta acestor acuzatii nu sunt altceva decat o incercare inutila de a crea confuzie, de a nascoci fapte si de a acoperi implicarea regimului sau in contrabanda Statului Islamic cu petrol sirian furat de catre Turcia si de traficul Turciei cu arme si material pentru teroristi in Siria'', conchide ambasadorul sirian.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO