A murit "eroul de la Fukushima".Masao Yoshida, fostul director al centralei nucleare, avea 58 de ani

Ultima actualizare: 12-07-2013 00:19
Masao Yoshida, director Fukushima

Directorul Centralei Fukushima Daiichi la momentul producerii accidentului din martie 2011, Masao Yoshida, a murit de cancer.

Masao Yoshida, in varsta de 58 de ani, era bolnav de cancer la nivelul esofagului, boala care nu ar fi cauzata in mod direct de expunerea la radiatii, a anuntat marti angajatorul acestuia, TEPCO, relateaza AFP.

Masao Yoshida a murit catre ora locala 11.00 (5.00, ora Romaniei) la un spital din Tokyo, dupa mai multe luni de tratament.

Potrivit Tokyo Electric Power (TEPCO), Yoshida ar fi fost afectat de o doza de radiatii de 70 milisieverti in perioada scursa de la accident, in martie 2011, si plecarea sa de la centrala, in nord-estul tarii, sase luni mai tarziu.

Compania indeparteaza o legatura intre aceasta expunere si cancerul de care suferea, argumentand ca este necesara o perioada mai mare, de aproximativ cinci ani, pentru ca razele sa antreneze acest tip de cancer.

Masao Yoshida a devenit directorul complexului atomic Fukushima Daiichi in iunie 2010, cu cateva luni inainte de cutremurul urmat de un tsunami pe 11 martie 2011 care a pus in pericol patru dintre cele sase reactoare ale instalatiei, un dezastru care a determinat autoritatile sa evacueze peste 150.000 de locuitori din zona.

Yoshida a gestionat aceasta criza fara precedent in conditii teribile, opunandu-se uneori directivelor incoerente sau intarzierilor companiei sale. El nu a dat curs inclusiv unor ordine ce ii pareau periculoase din punct de vedere tehnic si poate ca a evitat, in acest fel, ca situatia sa devina complet de necontrolat, potrivit unor experti din acest sector.

Insa el a fost nevoit sa isi abandoneze postul la sfarsitul lui 2011, din cauza unui diagnostic de cancer esofagian.

Intr-un rar interviu acordat presei in noiembrie 2011, inainte de a parasi centrala, Yoshida a declarat ca, "in saptamana de dupa accident, am crezut in mai multe randuri ca vom muri".

"M-am gandit ca este sfarsitul atunci cand s-au produs explozii de hidrogen in cladirile reactoarelor 1 si 3 si atunci cand era imposibil sa se injecteze apa in (reactorul) 2", adauga el.

O inregistrare video cu Yoshida a fost proiectata, in august 2012, intr-o conferinta organizata in orasul Fukushima, un interviu filmat in care fostul director iti exprima dorinta ca "nu doar in Japonia, ci in intreaga lume, invatamintele trase in urma acestui accident sa serveasca la ameliorarea securitatii instalatiilor nucleare".

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO