A murit actorul Allan Rich, la 94 de ani. De ce a fost inclus pe lista neagră la Hollywood

Allan Rich
Getty

Actorul Allan Rich, inclus pe lista neagră la Hollywood la începutul carierei şi cunoscut apoi pentru roluri din filme ca „Serpico” şi „Amistad”, a murit la vârsta de 94 de ani.

Potrivit Variety, el era internat la Lillian Booth Actors Home din Englewood (New Jersey) şi a murit pe 22 august, potrivit News.ro.

Între cele mai importante roluri interpretate de el se numără cel al procurorului Herman Tauber din „Serpico” (1973), regizat de Sidney Lumet, al judecătorului Juttson în „Amistad” (1997) al lui Steven Spielberg şi al directorului de televiziune Robert Kintner în „Quiz Show” al lui Robert Redford.

Născut Benjamin Norman Schultz pe 8 februarie 1926, la New York, Rich a debutat pe Broadway în 1943, în „I’ll Take the High Road”, produs de Milton Berle, care i-a devenit prieten. A mai lucrat cu Edward G. Robinson, Claude Raines, Ralph Bellamy, Jack Palance, Kim Hunter şi Henry Fonda. Între spectacolele în care a jucat se află „Career Angel”, „Darkness at Noon” şi „The Emperor’s Clothes”.

La jumătatea anilor 1940, Rich făcea parte din Theatrical Action Committee to Free Willie McGee, comitet care cerea absolvirea unui bărbat de culoare din Mississippi condamnat pentru viol în 1945 şi electrocutat în 1951. Susţinerea lui Rich a drepturilor civile a făcut ca numele lui să apară în Red Channels, lista neagră de la Hollywood.

Fără să mai poată juca, a devenit agent de bursă şi şi-a deschis o firmă de brokeraj. Ulterior, a deschis Allan Rich Galleries pe Madison Avenue. A publicat o serie de litografii ale lui Salvador Dali şi a scris un scenariu despre escapadele lor în lumea artei. Rich l-a ajutat şi pe George Hurrell să fie redescoperit pentru portretele starurilor Epocii de Aur de la Hollywood.

A revenit la actorie la începutul anilor 1960, iar în 1966 a jucat în „Journey of the Fifth Horse” alături de Dustin Hoffman.

Între programele de televiziune la care a luat parte se numără „Armstrong Circle Theatre”, „Naked City”, „All in the Family”, „Baretta”, „Kojak”, „NYPD Blue”, „Happy Days”, „The Nanny” şi „Curb Your Enthusiasm”

Allan Rich şi-a dezvoltat propria tehnică de actorie, detaliată în cartea sa „A Leap From the Method”. Între elevii lui s-au numărat Sharon Stone, Jamie Lee Curtis, Rene Russo, Donna Dixon, Alan Thicke şi Larry Miller.

Soţia lui, Elaine, manager personal al lui Fran Drescher, Peter Marc Jacobson şi Dixon, a murit în 2015. Ei au fost căsătoriţi timp de 62 de ani şi au avut doi copii.

Familia a cerut ca, în memoria tatălui, să fie făcute donaţii pentru organizaţia nonprofit Global Play Brigade, care îi sprijină pe cei afectaţi de pandemia de Covid-19.

Citește și...
Actorul Şerban Celea s-a stins din viață la 68 de ani
Actorul Şerban Celea s-a stins din viață la 68 de ani

Actorul Şerban Celea a murit, joi, la vârsta de 68 de ani, anunţă Uniunea Teatrală din România.

Doliu la Hollywood! A murit actorul Ben Cross, cunoscut din
Doliu la Hollywood! A murit actorul Ben Cross, cunoscut din "Star Trek" și "Carele de foc"

Unul dintre cei mai renumiți actori britanici, Ben Cross, cunoscut pentru roluri precum cele din "Star Trek" și "Chariots of Fire/Carele de foc", a murit la vârsta de 72 de ani.

Experienţă traumatizantă pentru familia unui actor din Timişoara, diagnosticat cu Covid-19. „O greşeală de tehnoredactare”
Experienţă traumatizantă pentru familia unui actor din Timişoara, diagnosticat cu Covid-19. „O greşeală de tehnoredactare”

Experienţă traumatizantă pentru familia unui actor din Timişoara.

Cum a cheltuit actorul Nicolas Cage o avere de 150 de milioane de dolari
Cum a cheltuit actorul Nicolas Cage o avere de 150 de milioane de dolari

Actorul american Nicolas Cage a adunat o avere impresionantă după numeroasele filme de succes în care a jucat, în cei aproape 40 de ani de carieră. A ajuns însă cu datorii uriașe, după ce și-a cheltui banii pe numeroase achiziții excentrice.

Recomandări
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește

În așteptarea iernii, toată Europa tremură. Dependența de gazele naturale rusești, dar și creșterea fără precedent a inflației creează mari probleme.    

"e-Estonia, model pentru viitor". Cum au ajuns elevii estonieni cei mai buni din lume. "Educația e a doua noastră religie"

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul
Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul

În plin război la graniță, procurorii DIICOT investighează în premieră un caz de înșelăciune și diversiune la Forțele Aeriene Române.