A început vânătoarea de trufe în pădurile din Italia. Cât ajunge să coste un kilogram

Ultima actualizare: 13-11-2020 19:24

În pădurile din nordul Italiei a început vânătoarea de trufe, faimoasele ciuperci foarte scumpe şi apreciate de bucătari.

Din cauza pandemiei însă, turiştii care ajungeau acolo în această perioadă pentru a degusta delicatesele sunt nevoiţi să stea acasă.

Căutătorii şi comercianţii de trufe au găsit însă, ca soluţie, comenzile online.

Giovani este unul dintre căutătorii de trufe care au ieşit la vânătoare, alături de câini, în pădurile din nordul Italiei. Patrupezii sunt dresaţi special pentru a lua urma preţioaselor ciuperci care se ascund la câţiva centimetri sub pământ.

Bărbatul spune că pandemia nu i-a afectat afacerea.

Giovani Monchiero, căutător de trufe: "Atunci când ieşi la vânătoare de trufe eşti foarte izolat. Te poţi întâlni cu mistreţi sau cu o căprioară, dar nu sunt mulţi oameni adunaţi prin păduri, doar animale. Aşa că nimic nu s-a schimbat."

Regiunea este cunoscută pentru trufele albe - cel mai scump soi, cu aromă şi miros specifice. Aşa că nu e de mirare că locurile în care se găsesc sunt ţinute secret de cunoscători.

Deşi oamenii au voie să bată pădurile ca să caute trufe, cererea pentru aceste diamante ale pământului a scăzut.

Giovani Monchiero, căutător de trufe: "Sigur că nu e ca în alţi ani, când vedeai mulţimi de oameni veniţi la restaurantele din Albă. Anul acesta suntem nevoiţi să stăm acasă, aşa că ne descurcăm cum putem. Dar sunt destui oameni care mă întreabă dacă am 50 de grame să le trimit 50 de grame ici, colo şi ei le mănâncă acasă."

Într-un magazin din oraşul Alba, dedicat trufelor şi produselor din trufe, nu intră acum niciun client, pentru că întreaga regiune se află în carantină. Magazinul este gol, dar ciupercile tot ajung la pofticioşi - cu ajutorul curierilor.

Alessandro Bonino, manager al Tartufi Morra: "Primim în medie în jur de 40 de cereri în fiecare zi, de la consumatori privaţi care vor să cumpere trufe. Este, ce pot să spun, o explozie de comenzi de la cumpărători. Kilogramul costă 3.000 de euro şi ceva, e preţul de vânzare din magazin, dar în mod normal trufele costă cu 2.000 de euro mai mult."

Din cauza pandemiei, Festivalul Internaţional al Trufelor, care avea loc în fiecare an acolo, a fost anulat. Organizatorii evenimentului au decis totuşi să pună la cale degustări de trufe pe internet. Participanţii primesc acasă pachete cu diverse bunătăţi şi învaţă despre acest deliciu culinar de la experţi în domeniu. Pentru o astfel de experienţă, doritorii scot din buzunar cel puţin 250 de euro.

Giovani Monchiero, căutător de trufe: "O trufă e o trufă, gustul ei e inconfundabil şi apoi, nu e ceva ce poţi mânca de-a lungul întregului an. Are o perioadă foarte scurtă în care poate fi recoltată, aşa că ori o mănânci acum, ori aştepţi până la anul."

Sezonul trufelor se încheie în decembrie, dar se poate prelungi până în februarie, dacă vremea este favorabilă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO