A fost declarat martir si numit "Schindler al Italiei". In realitate, a trimis evreii la Auschwitz

Ultima actualizare: 28-06-2013 06:46
Giovanni Palatucci

Un italian despre care lumea stia ca este un adevarat erou, care a salvat peste 5.000 de evrei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, este acum acuzat ca ar fi fost de fapt un colaborator al nazistilor.

Conform Yahoo News, care citeaza New York Times, o echipa de cercetare a acelor evenimente a concluzionat ca Giovanni Palatucci, un fost ofiter de politie italian, i-a ajutat pe nazisti in operatiunile de deportare a evreilor in lagarul de concentrare Auschwitz. Aceste informatii sunt extrem de surprinzatoare, in conditiile in care Palatucci a fost declarat martir de catre Papa Ioan Paul al II-lea.

Numele sau a fost sters din galeria de comemorare a eroilor din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA, dupa ce conducerea muzeului a primit informatii despre acuzatiile lansate de catre Centrul pentru Studii Ebraice din New York.

Din 1940 pana in 1944, Palatucci a fost seful politiei din Fiume. El a afirmat ca in acea perioada a falsificat documente ale evreilor ca sa-i ajute sa scape de Auschwitz. Pe website-ul Fundatiei Raoul Wellenberg a fost publicat si un citat dintr-un asa zis discurs al sau de protest fata de dictatura lui Mussolini: "Vor sa ne faca sa credem ca inima este doar un muschi, ca sa ne impiedice sa facem ceea ce ne dicteaza inimile si religia."

Totul a iesit la iveala dupa ce oamenii de stiinta au inceput sa studieze documente vechi ale orasului, pentru a intelege cum s-a ridicat fascismul in aceasta regiune. Asa au descoperit dovezi care aratau ca omul care se lauda ca a salvat vieti ... ar fi fost responsabil de fapt de moartea a sute de oameni.

Echipa de cercetatori de la Centrul Primo Levi a studiat peste 700 de acte, care demonstrau ca Palatucci a fost un "executor serviabil al legislatiei rasiste si - dupa ce a depus juramant de credinta fata de Republica Socialista a lui Mussolini - a colaborat cu nazistii" timp de aproximativ 6 ani.

Cercetarile au mai relevat faptul ca peste 80% din populatia de evrei a orasului, adica 412 de rezidenti dintr-un total de 500, a ajuns in lagarul de la Auschwitz din cauza lui. In plus, desi s-a afirmat la inceput ca Palatucci a ar fi salvat 5000 de evrei, Ann Pizzuti - editor la baza de date internationale a evreilor din Italia - a declarat ca in Italia traiau in acea vreme doar aproximativ 2.500 de evrei.

In ultimii 50 de ani, Palatucci a primit mai multe distinctii postume, inclusiv o recunoastere a meritelor sale de la Liga Antidiscriminare. Recent, Asociatia Giovanni Palatucci a afirmat ca Palatucci ar fi comis chiar si miracole - fiind primul pas catre sanctificare sa. Vaticanul a anuntat deja ca cerceteaza toate aceste acuzatii.

Interesant este insa faptul ca Patucci a murit intr-un lagar german de concentrare, dupa ce a fost trimis la Dachau in 1944, fiind acuzat de deturnare de fonduri si tradare.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO