Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, inculpat. Ar fi primit milioane de la Ghadaffi

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a oferit explicaţii în ancheta privind finanţarea ilegală a campaniei sale.

UPDATE 22:15 După 26 de ore de control judiciar, Sarkozy a fost inculpat pentru corupţie pasivă, finanţarea ilegală a campaniei electorale şi deţinerea ilegală de fonduri publice din Libia.

Datorită statutului sau de fost preşedinte Sarkozy a fost lăsat să se întoarcă acasă marţi seară, însă a fost escortat înapoi la secţia din Nanterre, la ora 8 dimineaţa. El trebuie să explice în continuare suspiciunile legate de milioanele de euro pe care se presupune că le-a primit din partea dictatorului libian Muammar al Ghaddafi.

Sarkozy, care a condus Franţa între 2007 şi 2012, a negat întotdeauna aceste acuzaţii. La sfârșitul interogatoriului există mai multe posibilități. Va fi eliberat fără să fie acuzat, poate să fie plasat oficial sub investigaţie ori va trebui să se prezinte în faţa autorităţilor, la o dată ulterioară.

Nici Sarkozy, nici avocaţii săi nu au comentat public cu privire la ultimele evoluţii din ancheta care a început în urmă cu cinci ani, însă fostul preşedinte francez, azi în vârstă de 63 de ani, a calificat în trecut acuzaţiile care i se aduc drept 'groteşti' şi o 'manipulare'.

De la publicarea, în mai 2012 pe site-ul Mediapart, a unui document libian care evoca finanţarea campaniei lui Nicolas Sarkozy de către regimul din Libia condus de Muammar Ghaddafi, investigaţiile magistraţilor au avansat considerabil, amplificând suspiciunile legate de finanţarea campaniei electorale din 2007 a fostului preşedinte francez.

În noiembrie 2016, în pline alegeri primare ale partidului Republicanii, intermediarul Ziad Takieddine a afirmat că transportase suma de 5 milioane de euro cash de la Tripoli la Paris, la finalul lui 2006 şi începutul lui 2007, înainte de a preda banii lui Claude Guéant, care ulterior au ajuns la Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de interne.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO