53% dintre britanici vor ca tara lor sa iasa din UE. Cum va afecta economia Romaniei un posibil BREXIT

Ultima actualizare: 17-06-2016 00:22

Peste 9 zile, britanicii sunt chemati la urne sa decida daca Regatul Unit ramane in Uniunea Europeana. Un posibil Brexit, asa cum a fost botezata iesirea Marii Britanii din Uniune, va afecta toate economiile europene, inclusiv pe cea a Romaniei.

Doua sondaje date publicitatii marti arata o majoritate pentru iesirea din Uniunea Europeana. Dupa publicarea lor, bursele europene si cele americane au inceput sa scada.

53% dintre britanici sunt pentru iesirea tarii lor din Uniunea Europeana potrivit celui mai recent sondaj publicat de ziarul britanic the Guardian. Unii economisti avertizeaza ca o iesire din UE va duce economia britanica in recesiune si va afecta si celelalte tari din Uniunea Europeana, inclusiv Romania.

Jeffrey Franks, reprezentant FMI: Economia Marii Britanii va scadea cu 5-6% in urmatorii 10 ani in cazul unui Brexit. Anticipam si scaderea ecomiilor din zona euro, dar mai mica. Cand toate aceste economii cresc mai incet , va insemna o crestere mai mica si in regiunea Romaniei.
Reporter: Ce se va intampla cu muncitorii romani din Marea Britanie?
Jeffrey Franks, reprezentant FMI: Vor avea cum sa ramana sau vor trebui sa se intoarca? Sumele trimise in tara de romanii din strainatate vor fi mai mici.

Anca Dragu, Ministrul Finantelor Publice: Locul UK este in Uniunea Europeana. Sunt foarte multe estimari cu privire la posibilele implicatii dar e greu de spus o cifra anume. Cu siguranta asteptam rezultatele acestui referendum.

Romania exporta anual in Marea Britanie produse in valoare de peste 2 miliarde de euro. Iar Maria Britanie este pe locul 10 in topul investitorilor straini din Romania. Brexit-ul ar putea afecta si leul. Moneda Nationala s-a depreciat usor in ultimele zile atat fata de euro cat si fata de francul elvetian.

Ionut Dumitru, economist: Nu cred ca este un impact foarte puternic. Miscarile nu au fost ample si cred ca , mai degraba, lucrurile au evoluat stabil.

Referendumul pentru ramanerea sau iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va avea loc pe 23 iunie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO