45.000 de oameni la funeraliile primarului asasinat. Imagini impresionante

Ultima actualizare: 19-01-2019 20:05

Polonia a fost în doliu, într-o zi solemnă, marcată de funeraliile primarului din Gdansk, Pawel Adamowicz, înjunghiat mortal acum o săptămână de un fost deţinut, la un concert caritabil.

Edilul, un critic al partidului de la guvernare, a condus oraşul timp de două decenii. Funeraliile primarului au reunit sâmbătă aproximativ 45.000 de persoane în portul de la Marea Baltică.

Peste 3000 de oameni au participat la slujba ţinută în Biserica Sfânta Maria, una dintre cele mai mari biserici de cărămidă din lume. Cei care nu au reuşit să intre, au urmărit slujba pe ecranele uriaşe instalate în oraş.

Printre invitaţii de seamă s-au numărat preşedintele ţării, Andrzej Duda, şi Preşedintele Consililui European, Donald Tusk, originar din Gdansk. Autorităţile au adus la ceremonii şi o echipă de psihologi, gata să ofere asistenţă participanţilor îndoliaţi.

Bannere cu fotografii alb-negru cu chipul lui Adamowicz au fost întinse peste clădirile din centrul oraşului Gdansk, în timp ce premierul Mateusz Morawiecki şi fostul preşedinte Lech Walesa, fost lider al sindicatului Solidaritatea care avut un rol esenţial în răsturnarea regimului comunist, au participat la slujba de la catedrala Sfânta Maria.

Înjunghiat în timpul unui concert caritabil, în faţa a mii de spectatori, Pawel Adamowicz (53 de ani) a fost grav rănit la inimă, în diafragmă şi abdomen. Moartea sa a şocat întreaga Polonie.

Agresorul său, un localnic din Gdansk în vârstă de 27 de ani cu prenumele Stefan, care tocmai a ieşit din închisoare, unde stătuse mai mult de cinci ani pentru jafuri bancare, a fost reţinut imediat. Imaginile televizate l-au arătat pe autor strigând ''Adamowicz este mort!'', după care s-a năpustit asupra primarului oraşului Gdansk.

Înainte de a fi arestat, autorul a declarat că vrea să se răzbune, afirmând că a fost băgat după gratii şi a fost ''torturat'' de către partidul centrist Platforma Civică (PO, în prezent în opoziţie), care se afla la putere la vremea respectivă. Acest partid a sprijinit candidatura lui Pawel Adamowicz, în cadrul alegerilor municipale din toamna anului trecut.

Primarul oraşului Gdansk era un opozant declarat al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS). Pawel Adamowicz era unul dintre cei mai longevivi primari din Polonia, fiind în această funcţie din 1998. La alegerile regionale din 2018, el a obţinut 65% din voturi.Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO