17 corpuri incinerate gasite intr-o groapa de gunoi, in Mexic. Autoritatile cred ca ar apartine studentilor disparuti in 2014

Dată publicare: 02-04-2016 07:28
Dată actualizare: 05-04-2016 07:09


groapa de gunoi Mexic

Cel putin 17 persoane au fost incinerate in groapa de gunoi de la Cocula, in sudul Mexicului, in noaptea disparitiei a 43 de studenti la Ayotzinapa in 2014, potrivit unei noi expertize realizate la cererea guvernului mexican.

"Recuperarea resturilor de oase aduce dovezi suficiente" care permit "sa se determine ca cel putin 17 fiinte umane adulte au fost arse in acest loc", in septembrie 2014, a afirmat vineri Ricardo Damian Torres, membru al unui grup de experti in materie de incendii care a condus acest studiu.

Noul raport sprijina versiunea guvernului, potrivit careia cei 43 de studenti au fost ucisi si apoi incinerati in aceasta groapa de gunoi din statul Guerrero, situata nu departe de orasul Iguala unde au disparut.

Cu toate acestea, studiul difera de concluziile grupului de legisti argentinieni care, in februarie, au afirmat ca nu exista dovezi suficiente care sa ateste ca un foc de mare amploare a avut loc acolo. In septembrie 2015, un raport al unui Grup international de anchetatori independenti (GIEI) a ajuns, de asemenea, la concluzia ca "nu exista dovezi" ale unui foc important.

"Exista probe suficiente si chiar observabile fizic ca a avut loc un foc controlat, de mari dimensiuni", a insistat Ricardo Damian Torres, adaugand ca numai "un test pe scara mare" ar permite sa se confirme daca sunt reunite conditiile pentru a incinera acolo 43 de corpuri.

El a adaugat ca grupul sa va realiza in viitorul apropiat alte analize pentru a verifica "stiintific" daca acest lucru este posibil. In fata criticilor formulate de familii si mai multe organizatii internationale pentru apararea drepturilor omului, autoritatile mexicane au cerut in februarie a treia expertiza.

In acest nou grup de specialisti se afla José Torero, un expert peruan care a participat al studiul GIEI ajungand la concluzia ca un asemenea foc nu a putut avea loc in groapa de gunoi. Studentii unei scoli din Ayotzinapa au fost atacati de politisti corupti in cursul noptii de 26 spre 27 septembrie 2014.

Acestia din urma i-au livrat cartelului drogurilor Guerreros Unidos, care i-ar fi asasinat si apoi incinerat in groapa de gunoi de la Cocula, potrivit versiunii oficiale. Numai resturile unui student au putut fi identificate pana in prezent pe baza ADN-ului de catre un laborator din Austria.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO