12.000 de oameni, in strada impotriva masurilor de austeritate. "Poporul grec va reactiona"

Ultima actualizare: 26-09-2012 20:01

Peste 12.000 de manifestanti au iesit in strada sambata seara la Salonic (nord) pentru a protesta fata de noile masuri de austeritate solicitate Greciei de care UE si FMI, onorand traditionala reunire anuala a revoltei sociale relateaza AFP.

 

La plecarea multimilor, politia estima numarul manifestantilor la 12.000 de persoane, fata de un record de 25.000 de protestatari iesiti in strada anul trecut cu aceeasi ocazie, deschiderea Targului international al orasului.

Manifestantii s-au repartizat in patru multimi: cea a marilor sindicate GSEE pentru privat si Adedy pentru sectorul public, multimea principalului partid de opozitie Syriza, de stanga radicala, cea a frontului sindical comunist Pame si cea a autonomilor si a extremei dreapta.

Manifestantii denunta intensificarea austeritatii dupa aproape doi ani in care nivelul de trai s-a redus cu 35 la suta conform datelor guvernului, somajul a cuprins aproape un sfert din populatia activa si recesiunea s-a agravat aflandu-se acum in cel de-al cincilea an.

"Poporul grec nu mai poate", proclama pancartele din cortegiul sindical, escortat de numeroase ambulante ce stau marturie tensiunii in crestere printre personalul medical confruntat cu scaderea salariilor si reducerile bugetare.

"Foarte curand, majorittea poporului grec va reactiona", a declarat liderul Syriza, Alexis Tsipras, aflat in fruntea sondajelor in fata guvernului de coalitie care reuneste fortele de dreapta, socialiste si de stanga moderata.

Acest protest intervine in ajunul unui reuniuni intre creditorii internationali si ministrul de Finante, Yannis Sturnaras, si o intalnire a aliatilor guvernamentali pentru a rafina masurile ce vizeaza economisirea a 11,5 miliarde de euro in 2013 si 2014.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO