Presedintele venezuelean Hugo Chavez, spitalizat la Caracas, are probleme respiratoriii grave

Ultima actualizare: 08-03-2013 01:04
Hugo Chavez

Presedintele venezuelean Hugo Chavez, spitalizat la Caracas din cauza cancerului, se confrunta cu o "agravare" a problemelor sale respiratorii si cu "o noua infectie grava".

Anuntul a fost facut luni de catre ministrul Comunicatiilor si Informatiilor, Ernesto Villegas, relateaza AFP.

"In prezent, exista o agravare a functiei respiratorii in relatie cu starea sa imuno-depresiva, proprie starii sale clinice", a declarat Villegas citand un comunicat, difuzat de toata presa din tara, de la spitalul militar din Caracas, unde presedintele venezuelean primeste ingrijiri medicale.

"In prezent, el manifesta o noua infectie grava", a adaugat ministrul.

Presedintele venezuelean, in varsta de 58 de ani, s-a intors la Caracas in urma cu doua saptamani si a fost internat imediat in spitalul militar din capitala dupa ce a fost spitalizat timp de doua luni la Havana. In decembrie, el a suferit o a patra interventie chirurgicala din cauza cancerului, cu care a fost diagnosticat in 2011 in regiunea pelviana.

Chavez urmeaza o cura de "chimioterapie foarte puternica, intre alte tratamente complementare", a amintit ministrul Comunicatiilor. "Evolutia starii sale clinice continua sa fie foarte delicata", a adaugat ministrul.

Chavez, care detine puterea din 1999, respira cu ajutorul unei canule, dupa ce a suferit o traheotomie in urma complicatiilor din timpul celei de-a patra interventii chirurgicale, efectuate la 11 decembrie, in Cuba. El are dificultati in a vorbi, potrivit Guvernului. De la ultimul raport medical, care dateaza din urma cu 11 zile, evolutia starii sale de sanatate "nu a fost favorabila".

Guvernul afirma totusi in mod periodic ca pacientul continua sa conduca aceasta tara ce dispune de cele mai importante rezerve de petrol din lume, dar nu reuseste sa contracareze zvonurile despre starea de sanatate reala a lui Chavez, in absenta altor buletine medicale decat anunturile guvernamentale.

Luni, Villegas a acuzat din nou "laboratoarele straine" si "dreapta venezueleana" ca pregateste un razboi pentru a "provoca violente, pretexte pentru o interventie straina".

Guvernul denunta atitudinea ipocrita a acestor inamici istorici ai lui Hugo Chavez, care i-au jurat ura, l-au insultat si depreciat si se folosesc in prezent de starea sa de sanatate ca o scuza pentru a destabiliza Venezuela, a insistat comunicatul citit de ministru.

In pofida intoarcerii sale inopinate in Cuba, anuntata pe contul sau de Twitter, misterul planeaza in continuare asupra starii reale a lui Chavez, care a ramas tacut de la plecarea sa, la 10 decembrie, catre Cuba si aproape invizibil, fiind dezvaluite doar cateva fotografii realizate in camera sa de spital din Havana, la jumatatea lui februarie.

Alternand mesajele optimiste cu buletine alarmante, Guvernul cere ca presedintele sa fie lasat "in pace" in timp ce acesta urmeaza o noua cura de chimioterapie. La randul sau, opozitia a cerut duminica "adevarul" despre starea de sanatate a lui Hugo Chavez, care s-a declarat de mai multe ori vindecat de cancer in ultimele luni.

Un mars a fost organizat la Caracas pana in locul unde aproximativ 50 de tineri s-au legat cu lanturi in urma cu o saptamana pentru a cere ca presedintele, reales pentru un nou mandat de sase ani in octombrie dar care nu a putut depune juramantul, sa apara public sau sa renunte la functie.

Depunerea juramantului, prevazuta pentru 10 ianuarie de catre Constitutie, a fost amanata "sine die" de Guvern, o decizie aprobata de Curtea Suprema de Justitie (TSJ) dar contestata de opozitie.

Inaintea plecarii sale catre Havana, Chavez l-a desemnat ca mostenitor politic pe vicepresedintele sau Nicolas Maduro, intr-un gest fara precedent, presand tara sa il aleaga presedinte pe acesta in cazul unor alegeri anticipate, asa cum prevede Constitutia in caz de absenta sau demisie a presedintelui.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO