Operațiune de amploare organizată pe EncroChat de polițiștii din Europa

Ultima actualizare: 02-07-2020 18:26
Telefon
StirilePROTV

Peste 100 de milioane de mesaje criptate au fost interceptate de autorități într-o operațiune de amploare care a dus la destructurarea unei rețele criminale în Europa, scrie Politico.eu.

Investigația care a vizat platforma EncroChat a fost condusă de polițiștii din Franța și Olanda, care au făcut anunțul alături de reprezentanții Europol și Eurojust.

Activitățile criminale cuprindeau printre altele răpiri, trafic de droguri și spălare de bani. Operațiunea a fost începută de francezi în 2017, când telefoane furnizate de EncroChat au fost descoperite în timpul unor investigații.

Mii de criminali au fost urmăriți în timp real, după ce polițiștii au reușit să se infiltreze în ultimele luni pe această platformă de comunicații.

Dispozitivele de comunicare erau anonime și încriptate, foloseau un sistem de operare dual și cartele SIM anonime, iar de pe ele erau înlăturate camere, microfoane și sistemul GPS.

La începutul lui iunie, unii dintre cei supravegheați au început să suspecteze că sunt monitorizați. Pe 13 iunie, EncroChat a anunțat că autoritățile au închis platforma.

Peste 100 de arestări au fost realizate în Olanda. Rețineri au fost efectuate și în alte țări din Europa, printre care Marea Britanie, Suedia și Norvegia.

Aproape toți clienții EncroChat aveau legături cu crima organizată. În 2020, erau în circulație aproximativ 50.000 de telefoane folosite de aceştia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO