iLikeIT. Robotul care ridică cutii de 15 kilograme și sortează pachetele în depozit

18-04-2019 08:47


Roboţii sunt într-o dezvoltare fascinantă. Devin tot mai buni şi mai rapizi cu fiecare zi ce trece. Iar orice muncă repetitivă e pe cale de dispariţie pentru că roboţii o pot face mai bine şi mai repede.

E valabil şi pentru maşinile autonome care vor apărea în următorii 2-3 ani. Nu vă faceţi griji, pentru că apar noi meserii. Tehnologia creează mai multe locuri de muncă decât distruge.

Aşa arată cel mai nou robot dezvoltat de Boston Dynamics. Se numeşte Handle şi poate căra cutii de 15 de kilograme cât îl ţin bateriile, care se schimbă oricum în doar câteva minute. În faţa lui este montată o cameră care scanează codurile de bare de pe rafturi. Aşa ştie ce şi cum să sorteze.

Aceeaşi companie fabrica şi SPOT. Un robot influenţat ca design de patrupede. Poate fi programat să facă recunoaşteri în medii ostile sau să danseze excepţional. În acelaşi timp este şi foarte puternic şi cam asta poate să facă o armată de SPOT.

Omul are în continuare butonul de oprire. Aceşti roboţi nu învaţă singuri ce să facă ci sunt programaţi. Aşadar nu vor ieşi din ceea ce au fost învăţaţi să lucreze.

MIT, Institutul de Tehnologie din Massachusetts lucrează la nişte roboţi foarte mici care pot fi înghiţi în mici capsule din gheaţă. Odată ajuns în stomac, gheaţă e topită iar robotul e mişcat de un câmp electromagnetic ca să înlăture obiecte străine înghiţite de pacienţi. Acestea sunt apoi împinse pe tractul digestiv, iar robotul se dezintegrează.

"Următorul pas este să facem teste medicale cu oameni, să adăugăm senzori şi să programăm robotul ca să devină autonom, fără să fie controlat printr-un câmp magnetic exterior."

Proiectul MIT e încă departe de a fi gata, dar ne arată direcţia către care se îndreaptă tehnologia.

În acelaşi timp şi maşinile se pregătesc de autonomie completă. Testele făcute până acum arată deja că maşinile autonome conduc mai bine decât orice şofer. Dar nu ştim când acestea pot ajunge legal pe stradă.

Maşinile autonome au parcurs deja aproape 3 miliarde de kilometri pe drumurile publice şi doar patru oameni au murit în accidente în care acestea au fost implicate în ultimii 3 ani.

Tags: roboti, ilikeit,