iLikeIT: O singura litera poate face diferenta pentru a-ti proteja intimitatea pe internet

Ultima actualizare: 20-09-2012 10:11

Intr-o perioada cand protestele se tin lant, nici internetul nu putea scapa de o mica revolutie. Discutam, mai mult ca niciodata, despre intimitate si anonimat pe internet si felul in care autoritatile ne urmaresc preocuparile online.

Cati dintre dumneavoastra nu s-au simtit cel putin o data monitorizati de cineva, ca si cum o pereche de ochi indiscreti ni se uita peste umar la ceea ce facem pe internet? Daca vi se intampla prea des, s-ar putea ... fie sa vi se para ori sa aveti dreptate.

Nu va putem ajuta sa aflati cine va priveste, dar avem cateva unelte care va vor ajuta cu siguranta sa mai puneti un strat de protectie intre dumneavoastra si internet si sa luptati pentru libertatea de a fi un ilustru anonim pe internet. Nu o sa stau sa va judec intentiile, dar poate sunt acolo oameni care scriu un blog unde demasca ilegalitati, ori poate vreti sa trimiteti un mesaj de dragoste anonim… Sa pornim de la o premisa pozitiva. Sa le luam pe rand.

Primul si cel mai simplu pont este sa adaugati o litera in bara de adrese. S - de la securizat - dupa http. Merge si pe google si pe facebook si cripteaza informatiile care circula intre calculator si pagina de internet intr-o cheie de 128 de biti. Adica, in loc sa vada ce scrieti, un curios din internet va vedea cel mai probabil un cod masina extrem de greu de decodificat.

Daca ti-e teama ca parolele iti sunt copiate, o idee buna este sa le tastezi pe ecran intr-o tastatura virtuala. Exista mici programe ascunse care memoreaza si trimit la distanta ce scriem pe tastatura insa nu pot memora textele scrise altfel.

Insa nu informatiile pe care le trimitem in mod curent sunt neaparat vanate. Si nu vorbim aici de oameni rai, ci de firme, care vor cu tot dinadinsul sa va invete obiceiurile de consum ca sa va vanda si mai multe produse directionate. La prima vedere, nimic rau in a lasa pe cineva sa iti ghiceasca nevoile, dar, in timp, vei deveni clientul unui numar limitat de marci care nu iti vor vinde mereu ce ai cu adevarat nevoie.

Asa ca e mai bine sa eviti sa lasi o urma prea groasa pe internet, chiar daca nu iti e teama ca cineva te urmareste. Ca sa nu lasi sistemul sa adune date despre paginile pe care le vizitezi, poti face cateva lucruri. Spre exemplu browser-ul Firefox, cel mai folosit acum pe internet, si poate cel mai bun, are o optiune de pagina invizibila. Aici nu se memoreaza parole, pagini favorite, etc. Adica nu se stocheaza cookie-uri: Firefox - start invisible page.

Si Google ofera la o adresa greu de gasit optiunea de a iesi din sistemul lor de invatare a obiceiurilor de consum. Asteptam un astfel de buton si de la Facebook, o afacere care traieste tocmai din invatarea stilului nostru de viata si a publicitatii pe care ne-o afiseaza.

Insa chiar si asa, daca mergem pe un site ca stayinvisible.com, vom vedea cate informatii lasam la vedere: iata adresa IP, sistemul, limba, browser-ul etc. Dintre toate IP-ul este vital. El arata unde suntem, adresa fizica de acasa, chiar pentru un om informat. Solutia sunt proxy-urile. Un fel de hoteluri sa le spunem, unde te teleportezi cat timp navighezi. Unul gratuit este anonymouse.org. O data intrat aici, vei naviga ca si cum te afli in Germania.

Alte doua solutii si mai bune sunt The Onion Project care este gratuit si e o idee buna, mai ales daca esti in Coreea de Nord sau intr-o firma unde nu ai acces la Facebook sau messenger. Intri cu un proxy si accesezi meebo.com pentru un messenger direct in pagina de web. O solutie si mai buna o sa coste vreo 8 dolari pe luna, dar are cateva avantaje foarte importante.

Foxy Proxy este ca un hotel in Chicago. Iar pe internetul american sunt cateva lucruri pe care nu le pot accesa in mod normal din Romania pentru ca merg doar in Statele Unite. Asadar nu va incurajez sa butonati, dar nici nu va pot opri sa intrati pe site-uri precum pandora.com pentru radio cu muzica la alegere sau pe hulu.com, televiziune americana, seriale si filme noi, gratuit.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO