Capsula Crew Dragon a SpaceX a revenit pe Terra, după ce s-a detaşat de Staţia Spaţială Internaţională

Ultima actualizare: 02-08-2020 23:10
Capsula Crew Dragon a SpaceX a revenit pe Terra, după ce s-a detaşat de Staţia Spaţială Internaţională
Pro TV

Capsula Crew Dragon a SpaceX, avându-i la bord pe astronauţii americani Bob Behnken şi Doug Hurley, a amerizat duminică în Golful Mexic, după ce s-a detaşat sâmbătă de Staţia Spaţială Internaţională.

 

 

Behnken şi Hurley s-au desprins sâmbătă de Staţia Spaţială Internaţională şi au amerizat în largul coastei Pensacola, Florida, la ora stabilită, 1:48 p.m, după o călătorie de 21 de ore la bordul navei Crew Dragon “Endeavor.”

Amerizarea a fost testul final major pentru ca nava spaţială a lui Elon Musk să dovedească că poate transporta astronauți către şi dispre orbită, o premieră pentru o companie privată.

”În numele echipelor SpaceX şi NASA, bine aţi venit pe planeta Pământ. Mulţumim că aţi pilotat SpaceX”, a afirmat echipa de control a misiunii SpaceX.

Pentru întoarcerea pe Pământ, propulsoarele şi două seturi de paraşute aflate la bordul capsulei au funcţionat autonom pentru a încetini viteza capsulei de la 17.500 de mile pe oră pe orbită la 350 de mile pe oră la intrarea în atmosferă şi la numai 15 mile pe oră la amerizare, scrie news.ro.

În timpul reintrării în atmosfera Pământului, învelişul exterior al capsulei a suportat temperaturi de până la 3.500 de grade Fahrenheit (1.926 grade Celsius)

Echipajul urma să petreacă o oră în capsula plutitoare, înainte de a fi recuperaţi de echipele SpaceX şi NASA şi a fi transportaţi la ţărm cu un elicopter. Astronauţii vor fi supuşi unor controale medicale înainte de a zbura la Johnson Space Center al NASA din Houston, Texas.

SpaceX, compania miliardarului Musk, a devenit prima companie privată care a trimis oameni pe orbită, prin lansarea astronauţilor Behnken şi Hurley, care au petrecut mai mult de două luni pe staţia spaţială.

Misiunea de referinţă, lansată de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA pe 31 mai, a marcat prima dată când agenţia spaţială americană a lansat astronauţi de pe pământ american, de când programul navetei spaţiale a NASA a fost oprit, în 2011. De atunci, Statele Unite s-au bazat pe programul spaţial al Rusiei pentru a trimite astronauţi pestaţia spaţială.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO