Aplicația care te avertizează dacă ai intrat în contact cu un infectat Covid-19. Când va avea și România una

Ultima actualizare: 21-10-2020 10:02

Răspândirea coronavirusului ar putea fi încetinită cu ajutorul aplicațiilor instalate pe telefoanele mobile.

Comisia Europeană a anunțat că extinde la nivel european folosirea unor aplicații naționale de depistare și avertizare a celor care au intrat în contact cu un bolnav de Covid.

Istvan Jakab, șef interimar al Reprezentanței Comisiei Europene în România: ”În momentul în care o persoană călătorește într-un alt stat membru și, de exemplu, intră în contact cu o persoană, această aplicație îl va notifica în cazul în care persoană respectivă a fost depistată pozitiv cu coronavirus. Această aplicație la nivel european deschide posibilitatea tuturor aplicațiilor viitoare, să fie integrate cu celelalte.”

Deja, aplicațiile din Germania, Italia și Irlanda, care au peste 30 de milioane de utilizatori, sunt legate la acest sistem. În Romania, în schimb, nu sunt nici măcar planuri.

Oficialii de la Bruxelles spun că aplicațiile de avertizare naționale pot duce la întreruperea lanțului de infectare.

Cu ajutorul lor, contacții unei persoane bolnave pot primi avertizări, indiferent că se află în țara de origine sau în străinătate. Iată cum funcționează lucrurile în Germania.

 

Cum funcționează aplicația din Germania

 

Odată descărcată aplicația, smartphone-ul utilizatorului depistează telefoanele din apropiere, dacă și acestea au aplicația și bluetooth-ul deschis.

Prin intermediul unor coduri speciale, telefoanele rețin cât timp au petrecut cele două persoane împreună sau cât de aproape au fost una de cealaltă.

Informațiile sunt criptate și rămân stocate în aplicație timp de 14 zile, astfel încât, în momentul în care un utilizator este infectat, cei care s-au aflat în apropierea lui să fie anunțați.

Totul se întâmplă prin intermediul datelor criptate, adică cei avertizați de aplicație nu vor ști identitatea sau adresa persoanei infectate, ci doar vor afla că au fost în apropiere de cineva bolnav.

Sistemul funcționează doar dacă persoana bolnavă "anunță" în aplicație că a fost testată pozitiv.

De săptămână aceasta, aplicațiile din Germania, Italia și Irlanda, cu 30 de miloane de utilizatori, sunt legate la sistemul european, astfel ca și utilizatorii din alte țări să le poată folosi.

Aplicațiile iau în calcul dacă stai la mai puțin de 2 metri de altă persoană și mai mult de 15 minute, iar în funcție de aceste date calculează gradul de risc și-l transmite contacților unui utilizator infectat.

 

În România au existat doar discuții

 

Din păcate, în România, o astfel de aplicație, care să ajute la întreruperea lanțului de transmitere a noului coronavirus, nu există nici măcar pe hârtie.

Reprezentanții Guvernului nostru spun că, la nivelul țării, încă nu este implementată o astfel de aplicație, dar că au existat discuții preliminare în acest sens, care însă au fost amânate pe fondul controverselor legate de datele personale.

Și în alte țări s-a pus această problemă, care însă și-a găsit rapid rezolvare, prin faptul că aplicațiile folosesc date securizate.

În lupta împotriva coronavirusului, 20 de state membre au lansat astfel de aplicații.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO