Adolescenţii trăiesc vieţi digitale secrete. Avertismentul experților în securitate cibernetică

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 27 Iunie 2018 08:16
Categorie: iLikeIT

Copiii şi adolescenţii trăiesc vieţi digitale secrete. În multe cazuri, părinţii nu sunt conştienţi de acest lucru sau nu înțeleg că trebuie să limiteze accesul copiilor în mediul online.

Experţii în securitate cibernetică din Statele Unite trag acest semnal de alarmă. Şi le oferă adulților sfaturi preţioase pentru a fi în pas cu tehnologia.

Când mama unei adolescente i-a blocat accesul la Twitter de pe telefonul mobil, puştoaica de 13 ani a găsit o altă cale de comunicare online. După puţin timp a primit un mesaj de la un străin.

"Un tip mi-a cerut să-i arăt picioarele. Nu mi-a venit să cred", spune ea.

La fel ca mama fetei, tot mai mulţi părinţi sunt depăşiţi de avansul uluitor al tehnologiei, capitol la care copiii lor devin extrem de pricepuţi.

Jennea Bivens, mama adolescenţei: "Nu poţi fi peste tot în acelaşi timp."

Unii adulţi descoperă, cu dezamăgire, că aplicaţiile menite să monitorizeze activităţile online ale copiilor sunt depăşite în ritm rapid.

Un detectiv pensionat specializat în infracţiuni cibernetice susţine prelegeri în care le explică părinţilor modalităţile prin care copiii reuşesc să-şi continue activităţile online fără ştirea lor, încălcând restricţiile impuse de adulţi. De pildă, folosesc aplicaţii care le permit utilizatorilor să-şi ascundă urmele.

Richard Wistocki, expert securitate: "Avansul tehnologic e tot mai rapid, dispozitivele au dimensiune tot mai redusă. Tehnologia e accesibilă copiilor cu vârste tot mai fragede."

O altă problemă, susţine expertul, este faptul că unii părinţi sunt naivi şi le oferă copiilor prea multă libertate.

Richard Wistocki, expert securitate: "Unii părinţi suferă de ceea ce a fost numit sindromul "Copilul meu nu ar face asta"".

Iles Gomez, psiholog şcolar: "Nici măcar nu pot să-mi imaginez câte se întâmplă fără ca noi să ştim şi vorbesc din perspectiva cuiva care are habar de tehnologie."

Problema nu îi priveşte doar pe părinţi. Giganţii din tehnologie încearcă să dezvolte pârghii care să le permită adulţilor să controleze mai bine timpul pe care copiii îl petrec în faţa ecranelor şi folosind anumite aplicaţii.

Orașul în care sunt testate plăcuțele de înmatriculare digitale ale mașinilor
Orașul în care sunt testate plăcuțele de înmatriculare digitale ale mașinilor
ilikeit, Tank Stars, Brawl Stars, Crowd City, Draw in
iLikeIT. Jocuri pentru weekend: Brawl Stars și Crowd City
iLikeIT. Filmări inedite de pe reţelele de socializare
iLikeIT. Ce au în comun LG, Samsung şi Google?
iLikeIT. Gadgeturi pentru 2019. telefonul cu ecran flexibil și camere integrate în ecrane
iLikeIT. Apple a adus și în România una dintre cele mai performante și scumpe tablete
LISTA localităţilor din România care vor avea internet gratuit în spaţii publice
George Buhnici, Marian Andrei
iLikeIT. Cele mai importante tendințe din tehnologie în 2019