Grecia promite din nou "cea mai severa austeritate", in pragul falimentului. Europa o mai crede?

Dată publicare: 03-10-2011 08:11
Dată actualizare: 31-07-2012 19:17


burse, economie, statistici

Inainte de intalnirea ministrilor de finante din zona euro de astazi, Grecia a anuntat ca deficitul bugetar va atinge 8,5 % din PIB anul acesta, cu mult peste tinta initiala fixata de 7,6 %.

Ministrul grec de Finante a declarat ca, in 2012, Grecia va incerca sa reduca deficitul bugetar la 6,8 % din PIB, dar, chiar si asa, va pierde obiectivul de salvare fixat, de 6,5 % din PIB - scriu jurnalistii de la Deutsche Welle.

Guvernul elen a dezvaluit duminica, de asemenea, planul sau de reducere a serviciilor publice, astfel incat sa "potoleasca setea" creditorilor, care sunt reticenti in eliberarea unei noi transe de imprumut.

Cele 17 tari care impart problema monedei euro se vor intalni la Luxemburg pentru a ajunge la un acord in privinta eliberarii transei de 8 miliarde de dolari, pe care FMI a blocat-o in ultima luna. Fara acest acord, Atena sustine ca va intra in faliment in doar cateva saptamani si va produce astfel o paguba fara precedent monedei euro, provocand, probabil, o noua criza financiara - mai sustine Deutsche Welle.

Cabinetul guvernamental de la Atena a pus la punct un plan de reducere a cheltuielilor din sectorul public, in concordanta cu dorintele asa-numitei troika - formata din liderii UE, Banca Centrala Europeana si FMI. 

Conform acestui plan, 30.000 de functionari publici vor fi concediati, fara sa se stie, deocamdata, daca vor fi vizati doar angajatii aflati la varstele de pensionare sau daca vor fi afectati si tinerii angajati.

Sectorul public al angajatilor este protejat prin Constitutie de concediere si reprezinta o cincime din forta de munca a Greciei.

Sindicatele au promis ca vor intensifica presiunile asupra guvernului socialist, prin greve si proteste care vor fi organizate in perioada urmatoare. Guvernul, care are o majoritate de doar patru oameni in Parlament, ar putea fi fortat sa organizeze alegeri anticipate daca unii legiuitori vor lipsi de la aprobarea planurilor de austeritate.

Sursa: Deutsche Welle


VIDEO PROTVPLUS.RO