Tot mai multi romani, dispusi sa plece in alt oras pentru a-si gasi serviciu. Pot primi de la stat 12.500 de lei

Dată publicare: 26-02-2017 19:45
Dată actualizare: 01-03-2017 07:29


Somerii din zonele sarace ale tarii au inceput sa se intereseze tot mai mult de banii pe care ii pot primi de la stat daca merg sa lucreze departe de casa.

Ei pot incasa pana la 12.500 de lei daca isi gasesc o slujba la o distanta mai mare de 50 de kilometri. Cei abia angajati primesc o subventie pentru chirie - in anumite conditii.

Consilier profesional, catre un somer: "Daca va faceti aceasta mutatie beneficiati de o subventie, pe banii vechi 125 milioane."

La 55 de ani, acest barbat dintr-o comuna din Iasi vrea sa se angajeze cat mai repede. Este hotarat sa se mute la Vaslui si sa lucreze in agricultura. Pentru ca pleaca departe de casa va lua si prima de instalare de 12.500 de lei sau va accepta ca statul sa-i plateasca 900 de lei, bani de chirie pentru trei ani. Prima de instalare se acorda jumatate la angajare si restul dupa un an de activitate.

Iulian Zaharia, somer: "Imi caut loc de munca, am o promisiune la Vaslui. Sotia e asistenta maternala, nu are cum sa plece, dar eu singur plec.''

Stimulentele financiare fac parte din pachetul antisaracie pregatit de guvernul Ciolos. Acest set, numit Planul National de Mobilitate, include judetele Iasi, Vaslui, zonele Valea Jiului si Rosia Montana.

Consilier professional, catre un somer: "In cazul in care va angajati la Iasi veti primi bani pentru a va deconta transportul dus-intors.''

Reporter: "Ati gasit acum ceva? Un loc de munca?"
Somer: "Da, la Letcani, la filatorie ceva sa caut."
Reporter: "La ce distanta?"
Somer: "Foarte mare, 60 de km si ceva.''

Pentru a primi banii de la stat, persoanele care se angajeaza trebuie sa aiba un contract de munca pe cel putin un an si sa nu-si dea demisia la scurt timp, iar somerii care s-au angajat de la inceputul anului vor primi o subventie de activare de 500 de lei.

Consilier profesional, catre un somer: ''Banii vor veni luna urmatoare.''

Si angajatorii primesc subventii mai mari: 900 de lei, timp de un an, pentru fiecare angajat.

Ing. Milies Milica, administrator ferma: "Angajam si am angajat mecanizatori, specialisti in productia de seminte. Nu stiu daca toti angajatorii stiu de aceste facilitati.''

Adriana Sirghie, purtator de cuvant AJOFM Iasi: ''Prima de incadrare, activare, instalare sau relocare au facut ca persoanele aflate in cautarea unui loc de munca sa fie interesate de aceste noi stimulente.''

Doar in judetul Iasi sunt aproape 13.500 de persoane fara loc de munca.


VIDEO PROTVPLUS.RO