Semnal de alarmă. România pierde anual populaţia unui oraş de mărimea Piteștiului

Ultimul update: Marti 12 Martie 2019 19:56
Data publicarii: Marti 12 Martie 2019 19:09
Categorie: Financiar

România pierde anual populaţia unui oraş de mărimea Piteștiului. Asta arată un studiu lansat mari despre criză de pe piaţa forţei de muncă.

Patronatele atrag atenţia autorităţilor că în câţiva ani vom avea nevoie de o jumătate de milion de angajaţi noi, iar dinspre şcoală vin tot mai puţini elevi şi studenţi. Presiunile pe bugetul de pensii vor creşte, mai ales că până în 2030 populaţia generală este prognozată să scadă cu peste 2 milioane de locuitori.

Acum doi ani am avut cea mai mare migraţie din ultimii 7 ani - au plecat din România aproape 220.000 de oameni, iar anul trecut s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 50 de ani. În Uniunea Europeană, sunt doar cinci ţări care pierd populaţie - acestea sunt. Noi suntem pe primul loc. În 2017 am pierdut 120.000 de oameni - partea albastră este diferenţa între naşteri şi decese, iar cea portocalie, între câţi au plecat şi câţi au venit.

Semnalul de alarmă tras de patronate se bazează şi pe aceste cifre din raportul făcut de Institutul de Cercetări Economice al Academiei Romane şi KPMG. Populaţia activă de la noi, cu alte cuvinte cei care au muncit pe contract măcar un an în viaţa lor este aici, pe la 9 milioane de oameni. Ceilalţi sunt aici, 10,5 milioane populaţia inactivă, pensionarii, elevii şi copiii, plus aceşti aproape 2 milioane de oameni care sunt, teoretic persoane active, dar care nu sunt nicăieri - nici la muncă nici la facultate sau la şcoală. Iată ce au aflat specialiştii.

Luminiţa Chivu, director Institutul Național de Cercetări Economice: "975.000 sunt NEETs, deci tinerii până în 34 de ani care nu se regăsesc nici la şcoală, nici la muncă. Ce mai ştim - 215.000 sunt beneficiari de ajutor social. Avem de exemplu 786.000 de persoane cu dizabilităţi, din care 175.000 sunt apte de muncă, dar din care doar 33.000 lucrează. La recensământul din 2011 erau un 1.110.000 de persoane casnice."

Migraţia, naşterile puţine, educaţia de slabă calitate - toate acestea au efecte asupra pieţei muncii, spun specialiştii. În câţiva ani economia va avea nevoie de o jumătate de milion de angajaţi.

Mădălina Racoviţa, KPMG România: "Dacă aceste tendinţe se vor menţine populaţia ar putea scădea cu 2 milioane de locuitori până în 2030, iar populaţia ocupată va scădea de la 8,4 milioane de persoane în 2016 la 7,3 milioane în anul 2030. În aceste condiţii, pe lângă dificultăţile de pe piaţa muncii avem şi un impact la nivelul sistemului public de pensii."

La criza de forţă de muncă pune umărul şi statul, potrivit sindicatelor. Datele oficiale arată că majorările salariale pentru bugetari au fost de peste 20% în medie, pe brut în ultimii doi ani, în timp ce angajaţii din privat au avut creşteri medii de doar 13%.

Bogdan Hossu, sindicatul Cartel Alfa: "Avem o diferenţă pe net, subliniez acest lucru pentru că e important între brut şi net, între salariul mediu bugetar şi salariul mediu din mediu economic de 1.000 de lei, ceea ce este complet anormal şi în acelaşi timp cu tendinţe de creştere a acestui ecart pe viitor."

”Printre concluziile alarmante ce se desprind din studiul realizat de specialiștii de la KPMG și cercetătorii INCE – în 5 ani economia va avea nevoie de peste jumătate de milion de persoane în plus pe piața forței de muncă care nu pot fi acoperite din resursele de muncă interne dacă nu se iau măsuri; circa 2 milioane de persoane active nu se regăsesc nici pe piața muncii, nici în sistemul educațional; numărul pensionarilor se apropie rapid de cel al lucrătorilor activi; populația ar putea să scadă cu aproape 2 milioane de locuitori până în 2030 – acesta își propune să identifice soluții pentru gestionarea deficitului forței de muncă”, se arată în comunicatul Confederației Patronatelor Concordia.

Din aceste motive, Concordia consideră că mediul de afaceri, sindicatele și autoritățile trebuie să înceapă urgent o consultare transparentă și aplicată pentru stabilirea setului de măsuri necesar stopării creșterii decalajului dintre cererea și oferta de pe piața muncii.

Studiul integral poate fi analizat în documentul atașat la finalul articolului.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Experiment la o primărie: angajații au rămas fără Facebook la muncă. Care au fost efectele
Experiment la o primărie: angajații au rămas fără Facebook la muncă. Care au fost efectele
VIDEO PROTVPLUS.RO
Criză în afacerile din România. Angajatorii nu mai au nici profit, nici salariați
Criză în firmele din România. De ce nu mai au patronii nici profit, nici salariați
CE amendează din nou Google, pentru încălcarea legislației UE în domeniul reclamelor
Teodorovici: „Vom modifica OUG 114. Taxa pe lăcomie ”se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”
Exportăm tot mai multe produse fabricate în țară
Guvernul modifică programul ”Prima mașină”: ”Sprijinim cât mai mulţi români”
Cele mai ieftine și cele mai scumpe orașe din Europa
Insula Pacific, aer curat
Unde se respiră cel mai curat aer din lume. Locuitorii beau cea mai pură apă de ploaie
Analiştii şi BNR au avut dreptate: viaţa românilor s-a scumpit la începutul lui 2019
Control al Curţii de Conturi la ANAF. Fiscul avea lipsuri de 11,5 milioane de lei
Tinerii din diaspora, atrași cu 40.000 euro să revină în țară. Care sunt condițiile
Managerii care se plâng că nu găsesc personal, deși oferă salariu de 10.000 lei/lună
Teodorovici: Pentru fondurile de pensii e un business foarte profitabil. Nu pleacă nimeni din ţară