Sfaturi de la un consilier BNR pentru românii care economisesc: ”Cumperi aur? Ce faci cu el? Unde să-l duci”

Ultima actualizare: 08-06-2022 15:55
bani BNR
Shutterstock

După ce guvernatorul BNR Mugur Isărescu vorbea de un "un ceai de tei", în privința inflației, un consilier al său, Cristian Păunescu, a recomandat celor care economisesc, în glumă, ca "80% să bei și să mânânci și ce-o fi, o fi, vom vedea".

"În clipe de inflație, cum este acum, ce face un cetățean avizat? Caută să-și protejeze economiile. Cum? La o inflație de 14%, la bancă îți dă 3%, deci 10% pierzi", a declarat Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR, scrie HotNews.ro. 

El a reamintit că Ministerul Finanțelor, acum câteva zile, a lansat emisiunea Fidelis: "Pentru un an îți dă 7,2%. Inflația e 14%. La 3 ani îți dă 7,8%. Nu știi care va fi inflația. Ai avantajul că e total garantată de stat această emisiune și nici nu plătești impozit pe profitul pe care-l încasezi”.

“Ce poți să mai faci?”, se întreabă el, dând câteva idei:

„Să cumperi aur. Aur pe care băncile comerciale îl cumpără și ele din Elveția și îți vând lingouri de 100 de grame. Ce faci cu ele? Le ții în speranța că se va liniști viața, aurul va avea alt preț. Toți în momentele astea ați văzut că prețul aurului crește, însă unde ții longourile de aur? Acasă e puțin probabil. Intră atâția sosiți din penitenciare care fac controale. Unde să-l duci? Să-l ascunzi în pământ să te vadă vecinii? Atunci banca îți propune: Ai cumpărat lingourile, le ții tot la mine. Îți fac casetă de valori.
Când de uiți la prețul lunar, vezi că aproape ți se termină câștigul pe care-l estimai”.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO