Bugetul pentru 2015, in chinurile facerii. Victor Ponta: "Introducerea datelor dureaza mai mult decat am crezut"

Ultima actualizare: 15-12-2014 01:34

Bugetul Romaniei pentru 2015 a fost aprobat de Guvern vineri seara, desi premierul Ponta convocase o sedinta speciala dimineata, la ora 10:00.

Insa, pentru ca bugetul nu era gata, sedinta a fost amanata pentru ora 17:00. Nici atunci nu se terminase, asa ca Guvernul s-a reunit mai tarziu. "Introducerea datelor dureaza mai mult decat am crezut", a fost explicatia data de premier pentru intarzierile succesive.

Educatia va primi 3,51% din PIB

Domeniul educatiei va primi, anul viitor, trei miliarde lei in plus fata de acest an, reprezentand 3,51% din PIB, a anuntat premierul Victor Ponta, adaugand: "Sa dea Dumnezeu sa traim impreuna momentul in care vom putea aloca 6% din Produsul Intern Brut !", potrivit Mediafax.

Legea prevede ca Guvernul trebuie sa asigure educatiei un buget anual de 6% din PIB, dar aceasta obligatie a fost amanata constant de Executiv.

Scaderile de bugete, din cauza reducerii CAS

Prim-ministrul Victor Ponta le-a cerut ministrilor sa explice ca scaderile de bugete pentru 2015 se explica prin reducerea contributiilor sociale la angajator cu cinci puncte procentuale si prin plata titlurilor executorii, fiind firesc sa nu se regaseasca in buget cheltuielile economisite, potrivit Mediafax.

"Acolo unde exista - si va rog pe toti ministri sa explicati acest lucru, pentru ca, pana la urma, e explicatia noastra sa explicam - acolo unde apar scaderi in diverse bugete, apar din doua motive. In primul rand, scaderea CAS cu 5 puncte procentuale se aplica si la institutiile publice, adica si la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, ca platim mai putin CAS, nu doar privatul, ci si institutia publica, si, de asemenea, titlurile executorii, hotararile judecatoresti pe care le-am platit si le platim in continuare, e normal sa nu mai apara in buget", a aratat premierul Ponta, vineri, la inceputul sedintei de aprobare a proiectului de buget pentru 2015.

Din bugetul de stat, Ministerele Muncii, Dezvoltarii, Finantelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, in timp ce alocarile pentru ministerele Sanatatii, Culturii si Administratiei si Internelor vor fi mai mici.

Ponta spune ca DNA avea bugetul asigurat pe 2015

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) va avea anul viitor un buget de 22 milioane euro, in crestere fata de bugetul de 20 milioane euro prevazut pentru acest an, a anuntat premierul Victor Ponta la inceputul sedintei de vineri a Guvernului, in care este adoptat proiectul de buget pe 2015, potrivit Mediafax.

Prim-ministrul a sustinut ca pe site-ul Ministerului de Finante a fost publicata "doar o sinteza" a proiectului de buget si a precizat care sunt sumele alocate DNA.

"Eu incerc sa explic ca ati pus pe site o sinteza a bugetului, fara anexe, pentru ca nu avea cand, acum s-au facut, azi noapte si in cursul acestei zile, si cred ca este foarte important ca fiecare ordonator secundar sau tertiar de credite sa inteleaga acest lucru. Ca sa fie foarte clar la ce ma refer: DNA a avut anul acesta 20 milioane de euro, va avea anul viitor 22 milioane de euro. Deci, nu se taie, se pune si cred ca e valabil pentru fiecare institutie din aceasta tara ca atunci cand cere, primeste ceea ce a cerut si ceea ce putem sa oferim din banii pe care-i avem cu totii", a spus Ponta.

Sinteza evenimentelor de vineri, 12 decembrie 2014

Sedinta speciala de vineri a Guvernului, destinata aprobarii proiectului de buget pe anul viitor, a fost reprogramata pentru ora 17.00, dupa ce, initial, a fost pregatita pentru ora 10.00. 

Premierul Victor Ponta a fost intrebat, vineri, care a fost motivul pentru care sedinta de Guvern in care trebuia discutat bugetul pe anul 2015 a fost amanata, el aratand ca decalarea a avut drept cauza indeplinirea procedurii de introducere a datelor in sistem. 

"S-a amanat pentru ca dupa finalizarea datelor macroeconomice si macrobugetare e nevoie de procedura de introducere in sistem. S-a lucrat si aseara, toată noaptea, s-a lucrat si de dimineata. Cand e gata, vine bugetul la Guvern si dupa aceea il trimitem la Parlament", a spus Ponta.

Miercuri, premierul Victor Ponta a cerut ministrilor sa lucreze "non-stop" la proiectul de buget pentru anul viitor, astfel incat documentul sa fie finalizat pana vineri, la ora 10.00, cand a fost programata sedinta speciala de guvern, si sa fie transmis Parlamentului in aceeasi zi.

"Trebuie sa finalizati pana vineri, la ora 10.00, la sedinta, bugetele. Asta inseamna ca de aici plecati inapoi, luati toti functionarii din ministere si pana vineri, la ora 10.00, cu cei de la Buget, terminati bugetul, ca sa putem sa il trimitem Parlamentului. Vineri, la ora 12.00, cred ca au birouri permanente", a spus Ponta ministrilor, reuniti in sedinta de miercuri a Guvernului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO