Românii se plâng că nu au primit banii pe taxa auto. Statul a depășit de mult termenul


Ultimul update: Joi 29 August 2019 19:49
Data publicarii: Joi 29 August 2019 18:18
Categorie: Stiri Economice

În pragul toamnei, statul mai are de dat un miliard de lei proprietarilor de maşini care au achitat taxa auto, deşi Guvernul se angajase să înapoieze banii până la jumătatea acestui an.

Oamenii se plâng că autorităţile au încasat fără mari eforturi 7 miliarde de lei din diferitele taxe auto, dar nu s-au grăbit deloc să le restituie banii. Asta deşi Comisia Europeană somase România să dea înapoi sumele încasate ilegal cât mai repede.

Din 2017 şi până la jumătatea acestei luni au fost restituite taxe auto şi dobânzi aferente în valoare de şase miliarde de lei. Banii au intrat greu în conturile celor care au plătit taxa, după o lungă aşteptare şi promisiuni mereu încălcate.

Banii din taxele auto ar fi trebuit să fie restituiţi proprietarilor de maşini până la finele anului trecut. Însă tocmai atunci, printr-o ordonanţă de urgenţă, guvernul şi-a dat un răgaz de încă şase luni şi a stabilit o nouă data-limită: 30 iunie 2019. Nici acest termen nu a fost respectat, aşa că, în prag de toamnă, statul încă mai are de rambursat un miliard de lei.

De la Palatul Victoria, în primăvară, ministrul Finanţelor "plusa" şi promitea că taxa va fi returnată integral până la finalul acestei primăveri.

Eugen Teodorovici, pe 16 mai 2019: „Am adoptat o prevedere care crea cadrul legal pentru ca până la final de mai să putem rambursa toată taxa auto."

Adrian Benta, specialist fiscal: „Nu au existat bani şi, în al doilea rând, e o procedură greoaie să restitui taxe pentru circa 2 milioane de persoane. Probabil până la sfârşitul anului se vor restitui toate aceste taxe.”

Pe un grup de Facebook al celor care încă aşteaptă să-şi recupereze taxa, oamenii din toată ţara se plâng ca sunt duşi cu vorba de funcţionari şi că nu ştiu când le vor intra banii în cont.

Vor primi taxa înapoi doar persoanele şi firmele care au depus o cerere de restituire la Fisc anul trecut, până la 31 august. Cei care nu au făcut asta pot spera să-şi recupereze banii doar în instanţă.

ANAF a restituit 700 milioane de lei, taxa auto pentru 420.000 de români
Câți bani a câștigat statul din taxa auto. Mulți șoferi nu și-au recuperat încă banii plătiți
VIDEO PROTVPLUS.RO
Mădălina Lefter si Dragoș Moldovan vor canta alături de Tudor Chirila in semifinală:"De data aceasta presiunea este un pic mai mare."

05:42
Cum scapi de ridurile de pe gât, mâini și față

Întreținerea tenului este foarte importantă


15:45
Bogdan Dumitraș și Jasmina Răsădean, emoții înainte de a doua semifinală. Ce mesaj au pentru oamenii de acasă

05:06
Andi Țolea si Elena Ilie, pregătiri înainte de a doua semifinală. Ce părere au cei doi despre faptul că vor canta alături de Smiley la scena, vinerea aceasta.

03:10
Ce planuri au vedetele pentru anul 2020

Amalia Năstase: "Îmi propun să am mai multă încredere în mine"


03:46
Casă arsă, reconstruită de echipa "Las Fierbinți"

Echipa "Las Fierbinți" a strâns bani pentru materiale de construcții, muncitori


10:48
Importanța Vitaminei D în sezonul rece

Deficitul de vitamina D afectează sistemul imunitar


05:05
Adrian Enache și fiica lui, Diana Enache, la "ședința cu părinții"

09:33
COZONACUL DE AUR - Ediția de Crăciun - Luminița Gagiu

25:37
Cum s-au îmbrăcat vedetele a la Elle Style Awards 2019

Diana Sar și Nicoleta Nucă de nerecunoscut


05:41