Românii se plâng că nu au primit banii pe taxa auto. Statul a depășit de mult termenul

×
Codul embed a fost copiat

În pragul toamnei, statul mai are de dat un miliard de lei proprietarilor de maşini care au achitat taxa auto, deşi Guvernul se angajase să înapoieze banii până la jumătatea acestui an.

Oamenii se plâng că autorităţile au încasat fără mari eforturi 7 miliarde de lei din diferitele taxe auto, dar nu s-au grăbit deloc să le restituie banii. Asta deşi Comisia Europeană somase România să dea înapoi sumele încasate ilegal cât mai repede.

Din 2017 şi până la jumătatea acestei luni au fost restituite taxe auto şi dobânzi aferente în valoare de şase miliarde de lei. Banii au intrat greu în conturile celor care au plătit taxa, după o lungă aşteptare şi promisiuni mereu încălcate.

Banii din taxele auto ar fi trebuit să fie restituiţi proprietarilor de maşini până la finele anului trecut. Însă tocmai atunci, printr-o ordonanţă de urgenţă, guvernul şi-a dat un răgaz de încă şase luni şi a stabilit o nouă data-limită: 30 iunie 2019. Nici acest termen nu a fost respectat, aşa că, în prag de toamnă, statul încă mai are de rambursat un miliard de lei.

De la Palatul Victoria, în primăvară, ministrul Finanţelor "plusa" şi promitea că taxa va fi returnată integral până la finalul acestei primăveri.

Citește și
Câți bani a câștigat statul din taxa auto
Câți bani a câștigat statul din taxa auto. Mulți șoferi nu și-au recuperat încă banii plătiți
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Eugen Teodorovici, pe 16 mai 2019: „Am adoptat o prevedere care crea cadrul legal pentru ca până la final de mai să putem rambursa toată taxa auto."

Adrian Benta, specialist fiscal: „Nu au existat bani şi, în al doilea rând, e o procedură greoaie să restitui taxe pentru circa 2 milioane de persoane. Probabil până la sfârşitul anului se vor restitui toate aceste taxe.”

Pe un grup de Facebook al celor care încă aşteaptă să-şi recupereze taxa, oamenii din toată ţara se plâng ca sunt duşi cu vorba de funcţionari şi că nu ştiu când le vor intra banii în cont.

Vor primi taxa înapoi doar persoanele şi firmele care au depus o cerere de restituire la Fisc anul trecut, până la 31 august. Cei care nu au făcut asta pot spera să-şi recupereze banii doar în instanţă.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
ANAF a restituit 700 milioane de lei, taxa auto pentru 420.000 de români
ANAF a restituit 700 milioane de lei, taxa auto pentru 420.000 de români

ANAF a anunţat miercuri că a restituit, între 3 şi 5 iunie, 700 milioane de lei, sumă ce reprezintă taxa auto către 420.000 contribuabili români.

Câți bani a câștigat statul din taxa auto. Mulți șoferi nu și-au recuperat încă banii plătiți
Câți bani a câștigat statul din taxa auto. Mulți șoferi nu și-au recuperat încă banii plătiți

După ce România a fost somată de Comisia Europeană să restituie taxa auto încasată ilegal, mulţi şoferi încă aşteaptă banii.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.