România este vicecampioană europeană la inflație. Cu cât s-a scumpit mâncarea la români

Ultima actualizare: 17-01-2020 21:03

România a fost vicecampioană europeană la creșterea prețurilor, luna trecută. Potrivit Eurostat țara noastră a fost întrecută doar de Ungaria, la capitolul creșterea inflației.

ncăCu majorări de 4 procente, în medie, produsele și serviciile românești sunt de doi ani și jumătate într-un proces amplu de scumpire, arată datele oficiale.

De fiecare dată când mergem la cumpărături lăsăm mai mulți bani în magazine - asta și pentru că importăm cam 70 - 80 % din tot ce găsim în magazine. Banii nu rămân în țară să producă, ci susțin locuri de muncă din afara țării.

Un grafic al aceste inflații ne arată că în lunile de primăvară inflația crește foarte mult, depășind 4 %, după care scade vara. Apoi, din nou, începe să crească toamna, ajungând la nivel mare iarna.

Asta înseamnă că inflația este influențată de importuri, dar și de un an agricol mai slab. Toate aceste procente sunt raportate la anul trecut. Dacă în decembrie 2018 aveam 3 % inflație față de decembrie 2017, în 2019 am avut 4 % inflație, față de 2018.

Cu cât a crescut prețul mâncării în România

 

Mâncarea de cartofi are o creştere de preţ de patru ori, prin comparaţie cu cea din Franţa, iar pentru friptura de vită, de exemplu, majorările sunt duble sau chiar triple, în ultimul an, față de Italia ori Germania, arată datele oficiale.

Am ales pentru comparație două preparate internaționale, răspundite peste tot în toate țările despre care vorbim. Această supă cremă de legume are un indice de creștere, adică prețul legumelor a crescut în țările luate în calcul, ia uitați, în România cu 4-6 la sută de la unul la altul.

E o creștere mai mult decât dublă față de țările cu care ne comparăm.

Pe de altă parte, pentru carne de vită, un preparat foarte îndrăgit, în Germania creșterea fost de 2,2, la noi 4,8 la sută creștere. Pentru cartofi, povestea este cu totul și cu totul deosebită pentru că în România creșterea de pe un an pe altul din decembrie 2018 până în decembrie 2019 a fost de 23.6 la sută.

Pizza are o majorare dublă faţă de Italia, iar carnea de porc, o creştere cu 11% procente peste Germania şi Franţa.

Inflaţia din luna decembrie 2019 a fost în România de 4% în medie, mai mult decât dublul mediei Uniunii Europene.

Pe tot parcursul anului trecut preţurile au crescut şi doar recolta noua le-a mai temperat.

Raportat la puterea de cumpărare a românilor, cu cei 7 mii de euro pe an pe cap de locuitor, România este penultima la cât îşi permite să cheltuiască. Practic patru români la un loc îşi pot să cumpere cât un european mediu şi cinci cât un locuitor din Germania.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO