"Romania este cea mai buna tara din Balcani". Ce ii face pe analistii unei mari banci de investitii sa creada in tara noastra

Ultima actualizare: 19-06-2015 07:07

"Romania este cea mai buna tara pentru investitii din Regiunea balcanica si ar putea deveni o noua Polonie". Mesajul vine de la analistii uneia dintre cele mai mari banci de investitii din lume.

Am ajuns aici datorita marilor proiecte straine, care ne-au schimbat radical industria in ultimii 10 ani. Am trecut, de la combinate, fabrici si uzine, la hale moderne, cu roboti si tehnologie pentru viitor.

In 1990 industria Romaniei duduia la propriu. Din 3,5 milioane de angajati in marile intreprinderi au ramas doar jumatate pana in 2003. Simbolurile epocii de aur s-au topit in vapoarele pline cu fier vechi.

Din 2005 incepea si reindustrializarea. Adica noile investitii private, unele facute pe soclul fabricilor existente, cum sunt cele de la Dacia si Ford, altele de la zero, construite mai ales langa granita de vest a tarii, sau in zone cu traditie in mecanica fina.

La Sebes, Alba, nemtii de la Daimler au investit 300 de milioane de euro intr-o fabrica de cutii de viteze pentru clasele A, B si C de la Mercedes. In primul an au produs 450.000.

Inginer montaj: "Cutia de viteze FTCT la ultima statie finala, gata montata, dupa care vine testata//se verifica din punct de vedere functional, in toate vitezele, iar la standurile control final se verifica din punct de vedere acustic."

Sunt 1500 de ingineri si specialisti, majoritatea scoliti aici, dar si in Germania.

Bernd Krottmayer, administratorul Daimler Romania: "Avem un program special in care aducem oamenii si pe langa facem si o scoala profesionala duala. Facem asta in colaborare cu, de exemplu, Bosch, cu alte companii ca si IPEC de la Alba-Iulia si este un avantaj foarte mare pentru noi si cred ca pentru tara."

Noua industrie inseamna mai putina munca fizica, dar salarii mai bune.

Cei de la Bosch fac dispozitive performante pentru masinile viitorului, la Blaj. Draxlmayer dezvolta la Codlea, langa Brasov, echipamente sofisticate pentru autovehicule.

Demetrios Efstathiou, expert al ICBC Standard Bank, Londra” "Acum este cea mai buna tara pentru investitii din regiune daca Romania continua pe aceasta cale si politicienii sunt responsabili, predictiile arata ca va fi tara din Balcani care are potentialul de a deveni o noua Polonie".

Am avea chiar mai multe investitii, daca am construi si autostrazi care sa ne lege de Europa. Anul acesta exporturile Romaniei ar putea intrece importurile, pentru prima data in ultimele doua decenii. Analistii se tem insa ca performantele s-ar putea prabusi in 2016, cand avem din nou un an electoral.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!