Risipa a statului de 1,2 miliarde de lei. Ce a inseamnat "austeritate" la Apele Romane in 2011

Ultima actualizare: 04-02-2013 06:53

Un raport publicat vineri de Curtea de Conturi arata cat de mare este risipa facuta de stat. In 2011, autoritatile au cheltuit nejustificat 1,2 miliarde de lei, bani din care s-ar fi putut face peste 50 de kilometri de autostrada.

Aflam astfel ca in unele institutii salariile bugetarilor n-au fost reduse cu 25 la suta, iar in altele angajatii au fost recompensati cu prime, sporuri si mese la restaurante din Mexic.

la Apele Romane, Curtea de Conturi a gasit cheltuieli de personal nejustificate, in valoare de 36 de milioane de euro.
Si asta pentru ca salariiile angajatilor nu au fost reduse cu 25%, asa cum au patit toti ceilalti bugetari. Mai mult, salariatii Apelor Romane primeau si prime de vacanta si indemnizatii necuvenite.

In timp ce in restul tarii cuvantul de ordine era "austeritate", la Apele Romane salariatii beneficiau de indemnizatii de sedinta, prime de 8 martie si de Ziua Mondiala a Apei si premii de Craciun de peste 18 milioane de euro.

Nereguli au fost constatate si la Ministerul de Externe. In 2011, institutia a platit drepturi salariale necuvenite de aproape 350.000 de euro. De exemplu, unii salariati primeau sporuri pentru desfasurarea activitatii in zone de risc, sau pentru cunoasterea unor limbi straine rare, fara ca cineva sa verifice daca angajatii ministerului cunosteau sau nu vreo limba straina.

Mergem si la Autoritatea Nationala pentru Comunicatii unde s-au cheltuit 70.000 de euro pentru team buildinguri cu ATV-uri, biliard , piscina si karaoke. La aceeasi institutie s-a aprobat o deplasare de 200.000 de euro pana in Mexic. Ajunsi acolo, angajatii institutiei au decontat 21.000 de euro pentru o cina festiva si cocktailuri.

Risipa continua in companiile statului. NuclearElectrica a platit 3.000 de euro pentru tunsul ierbii in timpul iernii, in timp ce Societatea Nationala a Lignitului, care inregistreaza pierderi an de an, a cheltuit 2 milioane de euro pentru finantarea unor cluburi de fotbal. In fine, la Elcen, sefii au primit 25.000 de euro sub forma de indemnizatii, prime si tichete de masa.

Si autoritatile locale cheltuiesc banii aiurea. Consiliul Judetean Botosani a dat pe o lucrare de 1.000 de ori mai mult decat face in realitate. Iar la Consiliul Judetean Hunedoara deszapezirea a fost platita de doua ori in acelasi an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!