Propunere de lege: taxa pe sucuri, in functie de continutul de zahar

Ultima actualizare: 23-06-2012 17:57

Vom plati mai mult pentru bauturile racoritoare, daca parlamentarii vor fi de acord cu propunerea unui coleg. Deputatul Petru Calian vrea o taxa pentru sucuri ca sa aduca mai multi bani la bugetul de sanatate.

El a pus in dezbatere publica un proiect care sustine introducerea unei accize pentru racoritoare, in functie de continutul de zahar. Ideea a ajuns si la urechile ministrului de finante, care o analizeaza.

Pentru ca in acest moment nu exista o taxa pentru sucuri, parlamentarul propune una care sa aduca mai multi bani statului. Vorbim de o acciza de 90 de centi pe hectolitru. Asta insemna ca o sticluta de suc se va scumpi cu un ban. Iar din trei litri de suc vanduti, statul castiga 12 bani.

90 de centi pe hectolitru ar fi varianta optimista, pentru ca deputatul se gandeste si la o acciza de sapte ori mai mare, adica aproape sapte euro pe hectolitru. Parlamentarul vrea sa adune cateva sute de milioane de euro din bir, dar producatorii spun ca suma nu va trece de cateva zeci de milioane.

Ministerul sanatatii spera sa stranga din taxa pe fast-food 700 de milioane de euro. Initiativa a ramas insa in faza de proiect. Impozitarea bauturilor racoritoare a fost discutata deja cu ministerul finantelor care urmeaza sa ia o decizie in saptamanile urmatoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO