Proiectul bugetului de stat pe 2015 a fost adoptat de Parlament: PNL anunta ca il va contesta la CC. Reactia lui Ponta

Ultima actualizare: 24-12-2014 06:43
Victor Ponta in Parlament

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost adoptat, duminica, de Parlament, fiind inregistrate 339 de voturi "pentru" si 141 "impotriva".

Parlamentarii si-au exprimat votul in privinta proiectului legii bugetului prin ridicarea mainii.

Plenul reunit al Senatului si Camerei a finalizat vineri dezbaterile asupra proiectului de buget pe 2015, stabilind ca votul final sa fie dat ulterior.

PNL a decis sa conteste la Curtea Constitutionala legea bugetului de stat pe anul 2015, a anuntat, duminica, deputatul Eugen Nicolaescu, dupa ce plenul Parlamentului a adoptat proiectul de lege.

"Grupurile noastre parlamentare au luat decizia sa conteste la Curtea Constitutionala un asemenea buget, care este neconstitutional", a spus Eugen Nicolaescu, dupa votul final dat in cazul proiectului bugetului de stat.

El a aratat ca acest buget trebuie sa prevada, printre altele, principiile respectarii angajamentelor internationale.

Nicolaescu a sustinut ca bugetul de stat pe 2015 "continua disiparea resurselor bugetare".

El a mai spus ca reprezentantii PSD "nu au inteles nimic" din alegerile din 16 noiembrie si a adaugat: "fiecare pasare pe limba ei piere, dar las-o sa cante".

Ponta: Contestarea bugetului la Curtea Constitutionala va amana majorarea pensiilor, sper insa sa nu fie contestat

"Vreau sa fac un singur apel la seriozitate si responsabilitate: inteleg pozitii politice si politicianiste uneori, insa vreau sa transmit tuturor cetatenilor acestei tari ca, in masura in care acest buget va fi contestat la Curtea Constitutionala ai nu va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015, toti cei care asteapta pensiile marite, subventiile, cei care vand pachete de turism cu TVA redus vor astepta degeaba si vor trebui sa-i intrebe pe colegii care contesta la Curtea Constitutionala de ce nu isi primesc pensiile, de ce nu-si primesc alocatiile marite conform noului buget. In măsura in care bugetul nu este in vigoare, se aplica 1 pe 12 din bugetul anterior, care nu prevedea aceste cresteri", a spus Ponta, in plenul Parlamentului.

El a aratat ca spera ca bugetul sa fie in vigoare la 1 ianuarie si ca declaratia privind contestarea proiectului de buget a fost doar una politica, altfel toate prevederile trebuie amanate.

Ponta a mai apreciat ca Romania va avea din nou, dupa doi ani, "un presedinte legitim", aratand ca Guvernul stabil, bugetul adoptat si noul presedinte legitim il fac sa creada ca Romania poate avea un nou an, 2015, mai bun decat ultimii zece.

Parlamentul a adoptat proiectul bugetului asigurarilor sociale pe anul 2015

Parlamentul a adoptat, duminica, proiectul legii bugetului asigurarilor sociale pe anul 2015, fiind inregistrate 329 voturi "pentru" si 148 "impotriva".

Anterior, deputatii si senatorii au aprobat si proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015, cu 339 de voturi "pentru" si 141 "impotriva".

La sedinta Parlamentului a participat si premierul Victor Ponta.

Grupurile parlamentare PNL si PDL au anuntat ca voteaza "impotriva".

Deputatul Cristina Pocora a declarat ca PNL solicita demisia ministrului Muncii pentru felul in care a fost facut bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2015.

„Am votat impotriva acestui buget si in continuare solicitam demisia ministrului Muncii pentru acest buget”, a spus Pocora, de la tribuna Parlamentului.

Claudia Boghicevici a precizat, la randul sau, ca si parlamentarii PDL au votat impotriva proiectului bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2015, sustinand ca acesta este „incropit pe genunchi de un contabil, de un om fara viziune”. „Cum am fi putut sa votam un buget care prevede o gaura de 19 miliarde de lei pentru sistemul de pensii?”, a adaugat ea.

Camera Deputatilor si Senatul au adoptat, sambata, articolele proiectului de buget de asigurari sociale de stat pe 2015.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a spus, la dezbaterile de sambata, ca este un buget mai mare cu 5,08% fata de cel de anul trecut si asigura indeplinirea tuturor angajamentelor luate de Guvern, inclusiv pensiile marite cu 5% pentru cei 5.433.000 de pensionari.

Ea a adaugat ca bugetul prevede si majorarea pensiilor sociale si implementarea deciziei Curtii Constitutionale privind recalcularea pensiilor pentru 250.000 de pensionari pentru 10 luni. „Bugetul cuprinde si sumele suplimentare, astfel incat sa putem asigura transferul catre pilonul II de pensii”, a precizat Plumb.

Rovana Plumb a mai spus ca bugetul de somaj prevede o scadere cu 4,99%, deoarece a preconizat pentru 2015 o rata a somajului de 5,1%, fata de 5,3% cat a fost in 2014 si reducerea cu 20.000 a numarului de someri, de la 485.000 la 465.000.

Potrivit lui Plumb, bugetul de somaj asigura in mod clar plata somajului si asigurarea de programe pentru cresterea ocuparii locurilor de munca in randul tinerilor si al persoanelor peste 45 de ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO