Pensia privată care poate fi mutată în orice stat din UE. Avantajele sistemului

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 11 Septembrie 2018 08:59
Categorie: Financiar

Românii vor putea opta, în curând, pentru un nou tip de pensie privată, garantată la nivel european. Autorităţile europene vor să îi ajute astfel, în special pe cei care locuiesc în altă ţară decât cea de baştină.

Noul sistem îi va permite unui român, de exemplu, să-şi ia pensia privată în orice stat se va muta, fără să piardă contribuţiile făcute până atunci.

Românii vor avea acces, posibil chiar din vara anului viitor, la o schemă de pensii paneuropeană. Adică vor putea să-şi facă o pensie privată, care va avea aceleaşi caracteristisi în toate statele Uniunii. Marele avantaj e ca noua pensie va putea fi ''portată'', adică mutată dintr-o ţară în alta.

Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa: ''Cred că românii din diaspora vor fi interesaţi pentru că e o neîncredere în pensiile de stat şi eu cred că ar putea să adere la un astfel de sistem privat.”

Siegried Mureșan, europarlamentar: ''Cetățenii români care trăiesc câţiva ani în diaspora, în străinătate, au acum dificultăţi în a purta pensia cu ei în alte state UE sau înapoi acasă, de aceea se va inventa acesta produs european prin care oamenii îşi vor pot lua mult mai uşor contribuţiile la pensie cu ei, indiferent de statul membru al Uniunii Europene în care trăiesc.''

Deocamdată, noul pilon de pensii administrat la nivel european este în curs de pregătire. O agenţie europeană se va ocupa de acest sistem de pensii şi va acredita firmele care vor administra efectiv banii.

Cei care vor alege să cotizeze la noul sistem de pensii vor putea să-şi schimbe administratorul după cinci ani, dacă nu sunt mulţumiţi de modul în care le sunt gestionate finanţele. De exemplu, un român ar putea alege un administrator francez său german, dacă îl consideră mai eficient.

Noul sistem de pensii, spun autorităţile europene, e voluntar şi complementar sistemelor publice de pensii. Aşadar, e o soluţie pentru cei care vor să aibă o mai mare siguranţă a veniturilor la bătrâneţe.

În prezent, cine muncit atât în România, cât şi în alte ţări europene primeşte o pensie de stat cumulată, dacă îndeplineşte condiţiile legilor din statele în care a lucrat. Astfel, cineva care a lucrat în România şi apoi în Spania are dreptul la pensie din ambele țări şi poate decide dacă primeşte pensia separat sau într-un singur cont.

Dosarul Colectiv, AMÂNAT din nou. Părinte: ”Se fac 3 ani. Nimic nu s-a întâmplat. Suntem la limita răbdării”
Dosarul Colectiv, AMÂNAT din nou. Părinte: ”Se fac 3 ani. Nimic nu s-a întâmplat. Suntem la limita răbdării”
VIDEO PROTVPLUS.RO
porumb
România, primul loc în Europa la producția de porumb. Lecția învățată de fermieri
Un senator ALDE acuză că indicele ROBOR este trucat cu ştiinţa BNR. Reacția băncii
În România, 34% dintre afacerile din agricultură sunt conduse de femei. Cazul Alinei
Capitolul la care Timișoara și Clujul lasă Bucureștiul în urmă. Efectele proiectului
Afacerea de succes a unui fost fotbalist, inspirată de câinele său. Povestea lui Călin
Conace istorice de lângă București, scoase la licitaţie. Sumele de pornire
stuf, locuinte, izolatie termica, delta dunarii
Cea mai ieftină soluție pentru acoperișuri durabile. România exportă aceste materiale
Un patinoar ridicat la Tg. Mureș cu 7,5 milioane € zace nefolosit. Explicația autorităților
Probleme după programul ”Rabla pentru Electrocasnice”. Prețurile ar fi crescut
Leul încheie pe scădere o săptămână de recorduri negative. Euro, foarte aproape de 4,7 lei
O armă de ultimă generație, produsă în România. Declarația ministrului Economiei
Serviciile online ale ING Bank au căzut după un atac cibernetic