Ordonanța care a provocat șoc pe bursă a fost aprobată. Ce trebuie să știe românii

22-12-2018 07:38

Ordonanța de urgență care a provocat șoc pe bursă și reacție vehementă din partea specialiștilor a fost aprobată vineri seara de Guvern, contrar punctelor de vedere din ultimele zile.

Unele măsuri au fost modificate față de varianta inițială, dar de la 1 ianuarie 2019 va avea loc o suprataxare a băncilor.

Companiile din energie vor plăti 2 la sută din cifra de afaceri la buget, iar pilonul 2 de pensii va deveni opțional, oamenii putând doar să se mute la pilonul 1, nu să-și scoată și banii.

Dacă în prima variantă pilonul 1 devenea opțional și oamenii puteau să scoată banii contra unui comision, autoritățile au renunțat la acest scenariu și în forma finală pot doar să aleagă să nu mai cotizeze la pilonul 2 și să-și dea toți banii lună de lună la pilonul 1, gestionat de stat.

Pe lângă plafonarea prețului la gaze discutată până acum, a apărut și o nouă plafonare: cea a prețului la curentul electric.
Timp de trei ani tarifele vor fi înghețate .

Darius Vâlcov, consilier al premierului României: "O să fie un ordin ANRE prin care va fi implementat asta. Cum? O să vedeți. Nu e treaba noastră, e a ANRE-ului."

Măsurile cu cel mai mare impact asupra mediului economic au suferit modificări față de varianta inițială. Companiile din energie vor fi taxate cu 2% din cifra de afaceri și nu 3% cum prevedea proiectul. Iar băncile vor fi taxate cu marje mai mici decât a fost anunțat.

Eugen Teodorovici și Darius Valcov spun că toate aceste măsuri au fost discuatate cu mediul privat și cu toți specialiștii, deși anunțul acestor măsuri a luat pe toată lumea prin surprindere. Bursa a avut căderi timp de trei zile la rând, iar cele mai mari companii din România au făcut apeluri fără precedent către Guvern să renunțe la aceste măsuri.

Totodată, Guvernul a mai aprobat înfiinţarea unui fond de investiţii prin care se va susţine finanţarea proiectelor comunităţilor locale şi a universităţilor, în valoare de 10 miliarde de euro.

De asemenea se va înfiinţa un Fond de 310 milioane lei pentru dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare, de interes național.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  


VIDEO PROTVPLUS.RO