Oficial german: Nu vom turna bani in sacul fara fund al Greciei. Rabdarea noastra se epuizeaza


Ultimul update: Sambata 15 Septembrie 2012 11:37
Data publicarii: Duminica 27 Mai 2012 14:53
Categorie: Stiri Economice
Grecia

Germania "nu va turna bani in sacul fara fund al Greciei", iar rabdarea fata de statul elen se epuizeaza, inaintea noilor alegeri din iunie, a declarat un membru conservator al guvernului condus de cancelarul Angela Merkel.

Ministrul de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat publicatiei Leipziger Volkszeitung ca Germania, cea mai mare economie a Europei si cel mai mare contributor la eforturile de salvare, este gata sa sprijine Grecia sa se ajute singura, dar se asteapta ca autoritatile elene sa isi respecte obligatiile.

"Nu vrem sa turnam bani intr-un sac fara fund. Oricine vrea sa primeasca ajutor si solidaritate din partea noastra trebuie sa accepte ca asteptam din partea unei tari un anumit grad de seriozitate si de chibzuinta", a spus oficialul german.

Friedrich are de mult timp o atitudine dura fata de Grecia, iar in februarie a fost primul ministru german care a cerut deschis iesirea statului elen din zona euro. Comentariile sale par sa se adreseze germanilor tot mai ingrijorati de situatia din Grecia, dar vor redeschide probabil rani mai vechi in relatiile cu Atena.

Ministrul de Finante Wolfgang Schaeuble a numit la randul sau Grecia "un sac fara fund", in februarie, dar dupa ce a fost criticat la Atena s-a abtinut sa mai foloseasca termenul.

Grecia a fost nevoita sa convoace din nou alegeri parlamentare, pe 17 iunie, dupa ce configuratia politica rezultata in urma scrutinului de pe 6 mai, in care partidele anti-austeritate au obtinut un scor bun, nu a permis formarea unui guvern.

Sondajele de opinie arata ca partidele care se opun masurilor de austeritate de care depinde ajutorul international de 130 de miliarde de euro vor repeta performantele bune obtinute la alegerile din mai, sporind riscul ca Grecia sa intre in default si sa iasa din zona euro.

Merkel si ceilalti lideri europeni au afirmat la summitul din aceasta saptamana de la Bruxelles ca vor ca Grecia sa ramana in zona euro, dar surse UE au declarat ca expertii din Eurogroup Working Group, care lucreaza pentru ministrii de Finante din uniunea monetara, fac planuri de avarie pentru un exit al Greciei.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO