Mugur Isarescu

Mugur Isarescu: 2016 va fi un an "tumultuos". Cand va incepe inflatia sa creasca si ce riscuri ascunde bugetul pe acest an

Anul 2016 se anunta a fi unul "tumultuos", insa multe dintre "valuri" sunt "departe de Romania", a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, la prezentarea Raportului asupra inflatiei.

"Nu negam incertitudinile. Credem ca anul 2016 se anunta un an tumultuos. Nu stiu daca este cuvantul cel mai potrivit. Observam ca multe dintre valuri sunt relativ mai departe de Romania. Sentimentul meu este ca piata valutara s-a adancit, nu mai e atat de emotionala - si va vorbeste o persoana care din foarte multe motive urmareste piata valutara in fiecare dimineata. Am trecut peste momente de exces de lichiditate datorita acumularii cheltuielilor bugetare din ultimele doua luni ale anului, excedent de lichiditate masiv in ianuarie. Piata a functionat, s-a echilibrat singura. In anumite momente a trebuit sa intervenim si noi", a declarat Isarescu.

"Nu pot sa nu remarc o maturitate a acestei piete. Este un lucru extrem de important, de salutat si de continuat. Ar fi culmea ca dupa atatia ani de cand pietele astea functioneaza si care, in afara de faptul ca functioneaza iti dau si indicii, iti dau temperatura economiei, acum sa ne apucam sa nu avem incredere in mecanismele pietei sau eventual sa le mai si stricam cu niscai initiative legislative. Nu negam ca coordonatele mediului au un impact in balanta riscurilor, un impact echilibrat, pentru ca pietele pot sa actioneze ca niste buffere, ca niste stocuri tampon", a spus guvernatorul BNR.

"Pe plan intern, incertitudinile, asa cum le vedem in prezent, tind sa impinga balanta riscurilor in sus, traiectoria inflatiei in sus. Pentru ca s-a aprobat un buget la limita de 3%, se manifesta in continuare presiuni, observam dezbaterea publica pentru majorarea cheltuielilor bugetare, politica veniturilor s-a inscris pe o curba puternic ascendenta greu de stavilit. Nu cred ca trebuie sa ne punem problema de a o stavili, ci de a o tempera, sa vedem cat poate economia sa duca. Balanta riscurilor este inclinata spre a impinge inflatia, traiectoria in sus", a explicat Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei a modificat la 1,4% rata inflatiei pentru finalul acestui an, in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de prognoza anterioara, de 1,1%, conform datelor prezentate marti de guvernatorul BNR. Pentru 2017, Banca Nationla a prognozat o inflatie de 3,4%. Tinta bancii centrale este de 2,5%.

Citește și
inflatie TVA
INS a anuntat cea mai mica rata a inflatiei de dupa Revolutie. Topul ieftinirilor la alimente, datorate reducerii TVA

"Proiectia indicelui preturilor de consum (IPC) ne arata doua lucruri: ca perioada de inflatie negativa este tranzitorie si rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui preturilor de consum este prognozata la 1,4% la sfasitul anului 2016 si se iese, deci, din inflatia negativa, si la 3,4%, adica aproape de limita superioara a intervalului pe care il tintim in ultima parte a anului 2017", a spus Isarescu.

"Am mai calculat si impactul de runda I a reducerii cotei TVA. In aceasta situatie, acesta este un calcul cu un anumit grad de probabilitate; rata inflatiei ar atinge 3,3% in 2016 si 3,7% in 2017. Si trecutul si traiectoria ratei inflatiei IPC este afectata substantial de masurile fiscale care au privit reducerea succesiva a impozitelor indirecte si noi, ca institutie care urmareste stabilitatea preturilor, dorim sa subliniem caracterul tranzitoriu al acestei perioade de inflatie negativa. Pe de alta parte, preocuparea noastra este de a pastra inflatia in ecartul pe care ni l-am stabilit, de a da incredere ca stabilitatea preturilor sa ramana si a stimula pe aceasta baza o crestere economica de durata, sustenabila, in Romania", a precizat guvernatorul BNR.

Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat, in sedinta din 5 februarie, Raportul trimestrial asupra inflatiei.

'Noua prognoza trimestriala reconfirma perspectiva adancirii inflatiei in teritoriu negativ in primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scaderii cotei standard TVA si a altor impozite indirecte. Totodata, se anticipeaza revenirea la inceputul anului 2017 si ramanerea ulterioara a ratei anuale a inflatiei in interiorul intervalului tintei. Aceasta evolutie are ca explicatie epuizarea impactului dezinflationist tranzitoriu al reducerii cotei standard a TVA, relaxarea conduitei politicii fiscale si cresterea costurilor unitare cu salariile. Reducerea succesiva a impozitelor indirecte implementate in perioada 2015-2017 determina volatilitatea ratei inflatiei in intervalul prognozat', se arata intr-un comunicat al BNR.

Potrivit acestuia, inflatia s-a mentinut in teritoriu negativ la finalul anului 2015, in linie cu prognoza. Factorul principal al acestei evolutii a fost aplicarea, incepand cu luna iunie, a cotei reduse de TVA la toate alimentele, bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica. Rata anuala a inflatiei s-a situat in luna decembrie 2015 la -0,9%, fata de -1,1% in luna noiembrie si -1,87%, nivelul minim consemnat in luna august.

'Aceasta crestere s-a datorat efectelor de baza asociate evolutiei pretului combustibililor, accelerarii cresterii preturilor la tutun, precum si influentelor restrangerii mai alerte a deficitului de cerere agregata si ale relativei deprecieri a monedei nationale. In absenta masurii privind extinderea cotei reduse a TVA, rata anuala a inflatiei s-ar fi plasat la finele anului aproape de 2%, nivel aflat in interiorul intervalului de variatie al tintei de inflatie (2,5 la suta +/-1 punct procentual)', se mentioneaza in comunicatul BNR.

 

Citeste și...
Mugur Isarescu, despre legea darii in plata:
Mugur Isarescu, despre legea darii in plata: "Nu cred ca ar strica". Conditia pusa de guvernatorul BNR

Legea darii in plata, care a fost retrimisa Parlamentului de presedintele Klaus Iohannis, ar putea fi un lucru bun, spune guvernatorul Mugur Isarescu.

INS a anuntat cea mai mica rata a inflatiei de dupa Revolutie. Topul ieftinirilor la alimente, datorate reducerii TVA
INS a anuntat cea mai mica rata a inflatiei de dupa Revolutie. Topul ieftinirilor la alimente, datorate reducerii TVA

Institutul National de Statistica a anuntat marti cea mai mica rata a inflatiei inregistrata dupa Revolutie: minus 1,7%, in luna iulie.

BNR a redus dobanda cheie la un nou minim istoric si prognozeaza o inflatie
BNR a redus dobanda cheie la un nou minim istoric si prognozeaza o inflatie "in jur de ZERO" la finalul anului

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, miercuri, reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, de la 2% pe an, incepand cu data de 7 mai 2015, potrivit unui comunicat al BNR.

Ultimele Știri
Stare de urgență decretată în nordul Italiei. Cinci regiuni ale țării, grav afectate de secetă
Stare de urgență decretată în nordul Italiei. Cinci regiuni ale țării, grav afectate de secetă

Italia a declarat luni stare de urgenţă în cinci regiuni din nord şi a anunţat deblocarea unui fond de 36,5 milioane de euro pentru a face faţă secetei care a lovit câmpia fluviului Po de câteva săptămâni, scrie AFP, citată de Agerpres.

Tatăl Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie. „Singura ei bucurie erau călătoriile”
Tatăl Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie. „Singura ei bucurie erau călătoriile”

Autoritățile române au luat legătura cu familia româncei care a fost ucisă de un rechin, când făcea scufundări la mică adâncime în Egipt.

Robert E. Crimo III, în vârstă de 22 de ani, suspectul în cazul atacului din Chicago, a fost reținut de poliție
Robert E. Crimo III, în vârstă de 22 de ani, suspectul în cazul atacului din Chicago, a fost reținut de poliție

Poliţia l-a identificat şi reţinut pe Robert E. Crimo III, în vârstă de 22 de ani, ca suspect în cazul atacului de la parada din Highland Park dintr-o suburbie a orașului Chicago.